Ingredienser:
1 liter blanding av vann og melk

50 g gjær

2-3 ts. salt

1 ss sukker

3-4 ss soyaolje

2 dl hvetekli

1 dl hvetekim

2 dl havregryn

4 dl sammalt rug, grov

4 dl sammalt hvete, grov

7-8 dl hvetemel

Tilberedning:
Varm væsken til 37ºC. Rør gjæren ut i litt av væsken, og bland all væsken i deigbollen. Ha i saltet, sukkeret, soyaoljen, hvetekliet, hvetekimen, havregrynene, den sammalte rugen og hveten.

Elt deigen godt sammen. Tilsett hvetemel til passe fast deig. Hvis deigen blir bløt med den melmengden som er angitt i oppskriften, må det eltes i litt mer. Deigen skal være glatt og smidig og ha god konsistens. Dekk deigen med plast, og la den heve 30-40 minutter på et lunt sted. Ta deigen på bordet. Kna den smidig. Tilsett mer mel om nødvendig, men lag ikke deigen for fast. Del deigen i to, og elt emnene godt. Form dem til brød og legg dem i godt smurte former på 1 1/2 liter. Dekk dem med klede og etterhev i ca. 30 minutter.

STEKING: Stek brødene på nederste rille i ovnen ved 200ºC i ca. 1 time.

Avkjøl på rist.

Porsjoner:
2 brød