Ingredienser:
1 liter blanding av vann og melk
50 g gjær
2-3 ts. salt
1 ss sukker
3-4 ss soyaolje
2 dl hvetekli
1 dl hvetekim
2 dl havregryn
4 dl sammalt rug, grov
4 dl sammalt hvete, grov
7-8 dl hvetemel
Tilberedning:
Varm væsken til 37ºC. Rør gjæren ut i litt av væsken, og bland all væsken i deigbollen. Ha i saltet, sukkeret, soyaoljen, hvetekliet, hvetekimen, havregrynene, den sammalte rugen og hveten.
Elt deigen godt sammen. Tilsett hvetemel til passe fast deig. Hvis deigen blir bløt med den melmengden som er angitt i oppskriften, må det eltes i litt mer. Deigen skal være glatt og smidig og ha god konsistens. Dekk deigen med plast, og la den heve 30-40 minutter på et lunt sted. Ta deigen på bordet. Kna den smidig. Tilsett mer mel om nødvendig, men lag ikke deigen for fast. Del deigen i to, og elt emnene godt. Form dem til brød og legg dem i godt smurte former på 1 1/2 liter. Dekk dem med klede og etterhev i ca. 30 minutter.
STEKING: Stek brødene på nederste rille i ovnen ved 200ºC i ca. 1 time.
Avkjøl på rist.
Porsjoner:
2 brød
Hadde ikke hvetekim, så deigen ble noe bløt.
Tilsatte noe hvetemel.
Fantastisk brød.
Like fint etter tining.
Jeg bruker å ha en eller to håndfuller med solsikkekjerner i deigen.
Før etterhevingen pensler jeg dem med egg og strør linfrø eller valmuefrø over brødene, hvis jeg pensler brødene når de er etterhevet bruker de og fallesammen i formen. Håper dette kan hjelpe dere og bake bedre brød…