Det er vel lite som overgår det å servere et flott måltid hjemme en sen fredagskveld. Det kan bli en romantisk kveld både med det ene og det andre. Det krever både at man pynter riktig, kler seg opp, og setter rommet i rett stemning, med stearinlys og rolig bakgrunnsmusikk. Men går det an å lage et gourmetmåltid som ikke står utenfor noe annet man får på en Michelin-restaurant i Paris eller Venezia?

Man trenger kanskje ikke en egen kokkelue, men det gjør ikke noe for å sette stemningen i taket. Det holder med et maskulint forkle. Så må man tenke på hva man skal servere. Det er nok viktigere med det sanselige uttrykket, og at maten er lekkert dandert på stilrene asjetter. Men ikke glem å planlegge resten av kvelden også, etter maten kan man kose seg med en film, de nyeste casinoer for 2021, en god prat eller fine romantiske øyeblikk, bare fantasien setter begrensningen.

Det man kan gjøre er dersom man kommer hjem litt tidlig og man vet at fruen ikke kommer før senere, er å skape det beste gourmetmåltidet hun kan tenke seg. Her gjelder det å overøse med komplimenter og ha fokus på detaljene. Kanskje kan man sitte ute på verandaen dersom det er en mild høstkveld. Det er viktig å ha:

 • Gode råvarer fra ferskvaredisken og grønnsakshylla
 • Godt med krydder
 • En flott oppskrift
 • Rikelig med god vin
 • Ha litt peiling på matlaging
 • Gjerne en ovn med over og under-varme
 • Kokkelue og kjøkkenforkle
 • Gjerne øvd på noen franske eller japanske gloser (kommer an på hva man serverer)
 • Et intimt bord, gjerne rundt
 • God tid og en B-plan
 • Mange stearinlys og dimmere på lysene
 • Bakgrunnsmusikk med for eksempel Sade eller Eros Ramazzotti

Når alt er klart må man sette i gang med kokkeleringen. Som en sjefskokk fra ”Top Chef”  har du selvfølgelig husket å lage desserten i god tid på forhånd. I fryseren står det klart en Mascarpone-mousse med Biscotti. Denne setter man snart over i kjøleskapet slik at den tiner perfekt til servering om noen timers tid. I den er det brukt pepperkorn, vaniljefrø, melis, sitronskall, kanel, amaretto og crema di balsamico samt bjørnebær. Samtidig som du gauler ”Cosas della Vida”, som du har satt på full guffe for å ha til matlagingsmusikk.

Aperitiff, forrett, hovedrett
Du har alt klart i hodet. Nå gjelder det bare å få det til. Det står mellom en rød vermut, den Cinzano Rosso som du kjøpte på jobbreisen i vår, eller Samaroli Sherryen som du hadde fått av din far for en del år siden. Vel, avgjørelsen kan du ta litt senere. Nå er det hovedretten som er viktig.

Cinzano Rosso

Forretten fikk du idé til etter en business-middag med en kommende partner, nemlig ytrefilet av rein, servert med syltet sopp, rødbet, selleri, grønn bladsalat og solbærsaus. Reinsdyrfiletene er blandet inn med løk og krydret godt med de deiligste urter. Dandert delikat på store fat ser forretten lekker ut.

Tilbake til sushi og hovedretten du har tenkt ut. Tiden begynner å gå for fort nå, og det er ikke lenge før den heldige kommer hjem. Knivene er slipte og sylskarpe. Loinene skjæres i delikat fileter som skal utgjøre hoveddelen av måltidet. Skivene skjæres ut med fin presisjon. Du har allerede blandet soyasausen, med sukker, sesamolje, vårløk og chili. Danderer så med bønner, reddik og broccoli. Skivene med laks får et dryss av sesamfrø, og din første sashimi er klar.

Det går i døren, og der står den bedre halvdel, blid og fornøyd. Jøss hva lukter det her??

Resten er historie eller et spennende eventyr. Det som er sikkert er at for dem ble kvelden en kveld med gourmetmat som passet for dem. Hva man legger i det er opp til hver og en, og med litt fantasi og innsats kan selv en kveld hjemme bli det mest fantastiske gourmetmåltid.