Folk liker å se på at andre folk lager mat…

Matprogrammer er populære blant nordmenn, og matprogrammer som har et element av virkelighet og konkurranse er det som fascinerer oss mest. Men hva er det som får oss til å bruke så mye tid på å se andre mennesker lage mat?

Hell’s Kitchen, Chef’s Table, MaterChef, Cooked, The Great Baking Contest og mange andre. Vi ser matprogrammer som aldri før der folk konkurrerer om å lage den beste maten. Der matprogrammer pleide å handle om å inspirere seerne til å lage nye retter, fettfattig mat, kake eller grille, handler det nå like mye om spenningen i konkurranser, hva som foregår bak kulissene og hva deltakerne føler og tenker.

Ifølge amerikanske studier handler matprogrammer der deltakerne konkurrerer mer om avslapning og underholdning enn om interesse for mat. Matprogrammene har overtatt rollen som såpeopera fordi de ikke nødvendigvis krever at du følger med uke etter uke. 

Vi elsker konkurranser

I tillegg til underholdningen er det også et element av spenning som tenner oss: Hvem ender med å vinne konkurransen? Noen tror det bare handler om å vinne penger, men psykologien bak vår fascinasjon for underholdning og konkurranser er langt mer kompleks.

Spenning ved konkurranse vekker noen veldig grunnleggende og menneskelige følelser fordi det gir oss et adrenalinkick. Dette er de samme følelsene vi får når vi for eksempel ser på sportsbegivenheter, X-Factor eller spiller casino på nettet. Det er kanskje derfor Gordon Ramsay har alliert seg med spillutviklere for å skape spilleautomaten Gordon Ramsay’s Hell’s Kitchen.

Når vi ser noen som konkurrerer, blir vi også automatisk deltakere i spenningen og stemningen. Det skyldes at vi kan relatere oss til hvordan de har det når de venter på at de skal bli belønnet for innsatsen eller ikke. 

Matkonkurranser er underholdning

En annen grunn til at matprogrammer er så populære, er at de appellerer til våre mest grunnleggende behov: Behovet for å spise og drikke. Selv om vi ikke engang kan gå inn på kjøkkenet etterpå, er vi fascinert av å se andres lekre retter. Deilig mat appellerer til alle sansene våre, og når vi ser en gruppe mennesker som konkurrerer om å gjøre maten så vakker og innbydende som mulig, da er alt lagt til rette for suksess. 

Matkonkurranser bruker også en annen ingrediens i underholdningen som er aktuell, nemlig reality-tv. I motsetning til hva mange tror, ​​handler reality-tv ikke nødvendigvis om å bli underholdt av andres ydmykelse. Det handler like mye om empati og medfølelse. Så når vi ser på matkonkurranser, velger vi like gjerne en deltaker vi liker, i stedet for den beste.