Mat og kosthold er i vinden som aldri før, og aldri før har vi brukt så mye tid på kjøkkenet. Men med alle retningslinjer vi skal forholde oss til for å opprettholde et godt kosthold, blir det vanskelig å holde styr på hva vi bør lage og ei. Mange går til anskaffelse av kokebøker for inspirasjon, men de senere årene har en ny trend dukket opp – såkalte oppskriftsapper. Hva er fordelene med disse appene kontra de tradisjonelle kokebøkene, og hvordan fungerer de egentlig? 

Et godt utgangspunkt til en god matrett..

Tradisjonelle kokebøker og digitale oppskriftsapper

Du har nok bladd i en kokebok tidligere. De kommer i mange forskjellige varianter – for sunne retter, desserter, for husmannskost og for pasta. Felles for dem alle, er at de lover å gi deg matopplevelser du sent vil glemme. De digitale oppskriftsappene fungerer derimot litt annerledes. Noen av dem har fullstendige oppskrifter tilgjengelig fra før, noen lar deg lagre oppskrifter fra internett, mens noen lar deg skrive inn egne oppskrifter. Oppskriftene kan sorteres etter kategori, og på mange måter blir den en digital kokebok. Det finnes mange slike apper allerede, og stadig flere dukker opp. 

Fordelene med oppskriftsapper

Design din egen oppskriftssamling

Selv om konseptet med tradisjonelle kokebøker og digitale er det samme – å lage god mat – er det noen store forskjeller mellom dem. Den aller største av dem, er den store friheten du får når du benytter en digital app. Her har du friheten til å markere de oppskriftene du liker best, eventuelt legge inn akkurat de oppskriftene du ønsker. Med andre ord kan du lage en oppskriftsoversikt der alle rettene er retter du liker. Hvor mange ganger har du ikke bladd igjennom en tradisjonell kokebok og funnet kanskje to–tre retter du vil lage – totalt? 

Oppskriftene er lett tilgjengelige

Du er vant til å bruke mobilen til det meste – til sosiale media, til SMS og annen kommunikasjon, spilling på casino for eksempel. Det betyr at du er godt vant med bruk av mobilen, og at du raskt kommer i gang med en oppskriftsapp. Du kan raskt legge inn nye oppskrifter i appen om gode matoppskrifter skulle dukke opp på TV, i et blad eller fra en venn, eller sjekke hva som trengs i en konkret oppskrift om du står i butikken og skal handle. Det betyr også at du kan lage favorittrettene dine uavhengig av hvor du befinner deg. Du trenger ikke å være i nærheten av den fysiske kokeboka. 

Sorter oppskrifter i flere kategorier

Tradisjonelle kokebøker kommer ofte med et spesifikt tema – sunn mat for eksempel. Det betyr at du må gå til anskaffelse av mange forskjellige kokebøker for å få alle oppskriftene du ønsker. Det tar også lang tid å finne oppskriftene du vil lage. Skal du for eksempel lage koteletter, må du huske hvilken bok oppskriften står i, og hvilken side du skal bla deg frem til.

I digitale oppskriftsapper kan du samle alle oppskriftene dine, uavhengig av om det er pastaoppskrifter eller mors kjøttkaker. De forskjellige oppskriftene ligger i forskjellige seksjoner, og det blir enkelt å finne aktuelle matretter. På den måten har du full kontroll på hvilke oppskrifter som er desserter, middager og sunne måltider, og du finner alle sammen på få tastetrykk.