1 liter skummet melk
50 g gjær
3 ss soyaolje
2 ss mørk sirup
1 1/2 ts salt
400 g havregryn, store
400 g sammalt hvete, grov
ca 400 g hvetemel
evt små havregryn til pynt
Varm melken til 37 C. Smuldre gjæren i deigbollen. Rør den ut med litt av melken, og ha så resten av melken i. Tilsett soyaoljen, sirupen og saltet, og elt så inn havregrynene, den sammalte hveten, og mesteparten av hvetemelet. Elt i mel til deigen blir smidig og fin, men ikke fast. Jeg måtte bruke litt mer mel enn det som stod i oppskriften, men dette ser du når du har eltet inn det melet og havregrynene som står i oppskriften.
Dekk deigbollen med plast og klede og la deigen heve ca 40 min. Ta den på melet bakebord. Del deigen i to, elt eventuelt i litt mer mel, og form hvert emne til brød. Legg dem i godt smurte brødformer.
Etterhev brødene under et klede i ca. 30 minutter. Pensle lett med lunkent vann og dryss eventuelt på små havregryn til pynt. Stek brødene på nederste rille i ovnen ved 200 C i ca. 1 time. Avkjøl brødene på rist. Havregrynsbrødene bør helst stå til neste dag før de skjæres i.