Julen er ikke bare ensbetydende med familie, julegaver, snø og julepynt. Til julen, og gjerne hele desember, hører det også med mengder med mat og drikke, og da gjerne av den litt usunne og fete typen. Ikke bare det, men vi spiser også mer og sitter mer stille denne måneden enn ellers. Det du trenger er rett og slett noen gode tips for hvordan du kan hjelpe kroppen din med å takle og nyte all den gode julematen.

Fet mat kan gi halsbrann

Halsbrann er ganske ubehagelig, men ofte et uunngåelig resultat av for mye fet og tung mat. Det som skjer er at magesekken bruker lenger tid på å tømme seg, og dette gir et økt press oppover mot spiserøret. Dette kan være vanskelig for muskelen mellom magesekk og spiserør, og når den gir etter kommer det syre opp fra magesekken opp i spiserøret.

I tillegg er det slik at enkelte matvarer, som alkohol, kaffe og sjokolade påvirker lukkemuskelen på en slik måte at syren slipper gjennom. Et glass skummet melk, løstsittende klær som ikke presser på magen eller syrenøytraliserende midler er gode tips for å avhjelpe problemet.

Fet mat kan gi magetrøbbel

Julen er en tid for fet mat, og dersom du egentlig ikke spiser så mye fet mat ellers i året kan alt dette fettet både gi deg diare og luftsmerter. Det beste rådet her er faktisk å prøve å spise litt mindre fet mat, og så bevege seg minst en halv time hver dag. Det kan også være lurt å bevege litt på kroppen etter at måltidet er fortært. Gå opp og ned i trappen eller ta deg en tur ut i hagen, på verandaen eller gå en tur rundt kvartalet. Alt hjelper, og gjør det lettere for kroppen din å takle påkjenningen.

Litt bevegelse hjelper på fordøyelsen.

Reduser fettinnholdet i vanlig julemat

Det finnes mange knep som gjør at du kan spise julematen uten å få i deg mer fett enn høyst nødvendig. Når det kommer til lutefisk kan du, for eksempel, bytte ut ribbefett og bacon med sennepssaus og noen baconbiter.

Dersom du er glad i pinnekjøtt, kan du spise kjøttet og la fettet bli igjen på tallerkenen. Spis i stedet for litt ekstra med kålrotmos eller surkål.

Den tradisjonelle ribben følges ofte av pølse. Kutt ut pølsen eller spis mindre enn du bruker. Når det kommer til ribben, kan du også her spise kjøttet og la fettet ligge igjen. I tillegg kan du være forsiktig med bruk av sjy.

Trenger du en pause fra all julematen kan du ta deg en tur på Wildz Casino. Her finnes det en rekke spilleautomater med mat som tema. Velg mellom hamburgere, godteri, sushi eller noe helt annet. Det fine med disse rettene er at de ikke gjør kroppen din fet, i stedet for får du en sunn pause fra all spisingen julen ellers byr på.

Julens desserter

Julens desserter er gjerne en tung avslutning på et tungt måltid. Gjør det enkelt, og hopp over det hele, ta en liten porsjon eller litt frukt i stedet for. Da sørger du for at systemet ditt ikke blir helt overbelastet. Ta en bit konfekt, og vent med julekakene til en dag da middagen ikke har spilt hovedrollen.