Ingredienser
2 flasker øl, gjerne juleøl
30 g gjær
30 g salt
30 g honning
500 g hvetemel
500 g rugmel, siktet eller sammalt fint
Hel kommen eller dillfrø og flak salt (grovt salt)
Tilberedning
Varm ølet til ca. 40 grader. Bland det tørre i en bakebolle. Rør honningen inn i ølet og hell væsken over det tørre.
Elt deigen til den blir glatt, smidig og slipper bakebollen. Dekk bollen med plastfilm og hev deigen et lunt sted til dobbelt størrelse.
Slå sammen deigen og kna den godt.
Form deigen til et rundt eller avlangt brød. La brødet etterheve til dobbelt størrelse.
Forvarm ovnen til 210 grader. Pensle brødet med vann, dryss over kommen og salt og lag små snitt med en skarp kniv.
Stek brødet ved 200-225 grader i 25-30 minutter.
HER er en oppskrift på EKTE Øllebrød:
200 g rugbrød 3½ dl. øl 6½ dl. vann sukker, sitronskall. Brødet skjæres i små terninger som i bløt i øl eller vann et døgn. Det kokes godt og siles gjennom et dørslag. Suppen spes med resten av væsken til passende konsistens. Den kokes godt. Tynnskrellet sitronskall kan kokes med. Suppen søtes og smakes til. Melk eller krem serveres til.
Dette er jo bare tull. Mulig oppskrift på et «øl brød», men ØLLEBRØD er noe annet. Jfr. Wikipedia: Øllebrød (tidligere også ølbrød samt ølogbrød) er en tradisjonell dansk rett som består av en slags grøt med revne rester av rugbrød og øl, som oftest lyst øl. Serveres gjerne med kald melk, fløte eller krem.
Øllebrød gjør det mulig å bruke rester av rugbrød så ingenting skal gå til spille. Retten har vært av det beskjedne slaget, og ble brukt både som lørdagsrett, frokost og sykekost. Jeronimus uttaler i Holbergs stykke Jean de France:
Sitat … jo, jo, forsøg kun, at give eders Søn reven Øll og Brød til Frokost, som tilforn, see, om hand icke vil svare: Jeg er vant til Chocolade udi Holland;… Sitat