Ingredienser
8 stk østers 5 g normalsaltet kjøtt ½ sjalottløk 0,1 g gurkemeie 0,5 g curry madras (krydder, mild type) ½ dl østerssaft, fra de rensede skjellene 4 dl usukret eplemost 10 g normalsaltet smør sjøsalt kvernet svart pepper Skum: 1 sjalottløk 2 dl tørr hvitvin 2 dl fiskekraft 2 dl kremfløte 10 blader sitronverbena 20 g kaldt meierismør saft av ¼ sitron sjøsalt kvernet svart pepper
Tilberedning
Rens østersen og hold den kald. Finkutt sjalottløk og fres i smøret med gurkemeie og curry. Tilsett østerssaft og eplemost. Kok inn til 2 dl. Rør inn smøret og smak til med salt og nykvernet svart pepper. Lag skum. Kok løken opp med hvitvin og kok inn til ½ dl. Tilsett fiskekraft og kok inn til 2 dl. Tilsett 1,5 dl kremfløte og kok inn til 2 dl. Kjør opp i mikser med verbena og smør. Smak til med sitron, salt og pepper, og sil. Pisk opp ½ dl kremfløte halvstiv og bland inn i suppen. Varm østersen i 15 sekunder i buljongen. Server i gjennomsiktige glass med østers og buljong i bunnen og topp med kremen.

Mer om Østerssuppe

Østerssuppe er en rik og saftig delikatesse som for mange er synonymt med kjøligere værstid og festlige anledninger. Selv om denne retten kanskje er mest kjent fra franske julemarkeder og amerikanske Thanksgiving-måltider, har det en lang historie og er en viktig del av mange forskjellige kjøkken over hele verden.

Tradisjonelt har østerssuppe vært en luksusvare. Dette skyldes delvis at østerser må høstes manuelt, men også på grunn av deres relative sjeldenhet og høy etterspørsel. Østers er kjent for sin distinkte, havaktige smak og den kremete konsistensen de får når de kokes. Dette gjør dem til et utmerket fundament for en velsmakende, fyldig suppe. Østerssuppe kan tilberedes på mange forskjellige måter, men de vanligste ingrediensene inkluderer østers, fløte, smør og noen form for krydderier.

Mange kulturelle varianter av østerssuppe eksisterer rundt om i verden. I Korea er det vanlig å tilsette kimchi og tofu til suppen for å gi den en ekstra dybde i smaken. I Sørstatene i USA er det populært å lage en «østersstuing», som er en tykkere variant av suppen og ofte serveres som hovedrett. I Belgia og Nederland kan østerssuppen serveres med en skvett øl for å forstærke smaken. Disse regionale variantene viser hvordan østerssuppen kan tilpasses etter ulike smakspreferanser og matkulturer.

Østerssuppe har også mange helsefordeler. Østerser er en utmerket kilde til protein, vitamin D og sink, og de inneholder også betydelige mengder omega-3 fettsyrer. Selve suppen er også relativt lav i kalorier, noe som gjør den til et sunt måltid for dem som vil opprettholde en balansert ernæringsplan.

Til slutt kan østerssuppe være en opplevelse for sansene. Den varme, kremede teksturen kombinert med den salte, briny smaken av østerser og de krydrede undertonene fra tilsettede krydderier, skaper en smakprofiles som er både sofistikert og tilfredsstillende. Østerssuppe er virkelig en rett som illustrerer gleden av å spise godt, og fortsetter å være et populært valg for både hverdagslige og spesielle anledninger.