Ingredienser
Laks, eggerøre, oster, roastbeef, potetsalat, kjøttpålegg, juice, melk osv.
Tilberedning
Også eggesalat! Det er kjempegodt. Eller hva med eggerøre, rømme, flatbrød, rundstykker, laks og div. spekemat?

Mer om 17. mai frokost

17. mai frokost, også kjent som Nasjonaldagsfrokost, er en sentral del av feiringen av nasjonaldagen i Norge. Dette er en dag hvor man samles om deilig mat og felleskap enten det er hjemme, på skoler eller i lokalmiljøet. Selv om frokoster kan variere fra region til region, er noen matvarer tradisjonelt forbundet med denne dagen. Vi skal nå gå i dybden og utforske hva 17. mai frokost er, og hva den symboliserer for det norske folk.

Typisk nok starter en norsk familie 17. mai med en frokost tidlig på morgenen, før de deltar i resten av dagen med parader og arrangementer. I motsetning til hverdagsfrokost, er 17. mai frokost svært overdådig og inkluderer alt fra ferske rundstykker, egg og laks til pålegg som spekemat, reker og forskjellige sorter ost. Noen familier velger å ha hjemmelagde kaker, boller og frukt på menyen. Frokosten er gjerne et høydepunkt, der familien samles rundt bordet for å nyte maten sammen.

En spesiell referanse fortjener også den tradisjonelle bruk av champagne under denne frokosten. Det er ikke uvanlig at champagne eller musserende vin serveres, sammen med jordbær eller annen frukt. Noen hevder at dette symboliserer gleden og lykken som preger nasjonaldagen. Igjen, det er ingen faste regler for dette, og noen foretrekker å holde seg til kaffe, te eller juice.

Barn spiller en viktig rolle i 17. mai-feiringen og i mange familier er barna inkludert i forberedelsene til frokosten. De får gjerne lov til å hjelpe til med bakingen av kaker eller å flagge rundstykker, og det legges gjerne opp til at barna skal få en ekstra festlig start på dagen. På skoler og i barnehager blir barna ofte invitert til en egen barnas 17.mai frokost, der de kan spise seg mette på pølser, is og brus.

I flere tettsteder og byer blir det også arrangert felles frokoster. Disse er ofte sponset av lokale bedrifter, foreninger eller frivillige, og er åpne for alle. Disse frokostene gir en mulighet til å feire nasjonaldagen sammen med naboer og venner. I tillegg bidrar det til et sterkt samfunn og det styrker lokalmiljøet.

Til slutt er det viktig å nevne at 17. mai frokost er mer enn bare et måltid, det er en tid for samling og feiring av nasjonal identitet hvor man hyller friheten, uavhengigheten og felleskapet i Norge. Uansett hvor man befinner seg i verden, kan en nordmann kjenne seg hjemme ved å nyte en tradisjonell 17. mai frokost. Det er faktisk en viktig del av det å være norsk. Denne typen feiring, den gjensidige respekten og kjærligheten man viser hverandre på denne dagen, er virkelig hjertet av den norske kulturen.