Ingredienser: 1 boks King Oscar ansjos (rullet med kapers) Soltørkede tomater i olivenolje 2 hardkokte egg, skåret i skiver Oliven, skåret i skiver Rosmarin, oregano, salt, pepper Oppskåret helkornbrød
Fremgangsmåte: Del brødskivene i trekanter. Ha på egg og deretter ansjos rullet med kapers (eller flate ansjos). Ha på soltørkede tomater i olivenolje, og krydre med rosmarin, oregano, salt og pepper. Pynt med oliven skåret i skiver.
Mer om Ansjos i italiensk sol
Kommer man til Italia og spesielt den sydlige delen, vil man merke at sceneriet er spekket med lange strekker av frukttrær, vindrueranker, solsikkefelter og olivenlunder. Her er imidlertid noe som er enda mer slående; det er et viktig element som brukes ofte i tradisjonell italiensk matlaging; ansjoser. Ansjos er små, saltede fisker som ofte legges til retter for å gi en distinkt smak. Italienerne har i generasjoner brukt ansjos i deres kulinariske mesterverk, og de er vanligvis grunnstoffet i mange oppskrifter.
Visste du at ansjos er mer enn bare en ingrediens? Mange matelskere er ivrige etter å lære mer om denne sterke, lille fisken, og her er noen interessante fakta du kanskje ikke visste om ansjos i den italienske solen. Italias blomstrende fiskeindustri betyr at det er mange ulike varianter av ansjos å velge mellom. De varierer i størrelse, smak og tekstur, men har allikevel en fellesnevner; det intense havets smak.
Ekte italienske matelskere vil fortelle deg at det er en stor forskjell mellom ferske og hermetiske ansjoser. En fersk ansjos har en mer uttalt smak og en fastere tekstur, noe som gjør den perfekt til en rekke ulike retter. På den annen side er hermetiske ansjoser mer benyttet for sin smaksprofil enn sin tekstur. De gir en umamismak til retter som pizzaer, pastasauser og salater.
Nå kan man lure på, hvordan pleier italienerne å tilberede sine ansjoser? Vel, det er utallige metoder, men en av de mest populære er å preservere dem i olivenolje. Prosessen starter med å filetere fiskene og legge dem i en blanding av salt og vann i opp til to dager for å trekke ut all fuktighet. Deretter blir de lagt i olivenolje, som ikke bare konserverer fisken, men også gir den en rik, dybde av smak.
Å spise ansjos er ikke bare en smaksopplevelse, det er også en helsemessig fordel. Ansjoser er rike på Omega-3 fettsyrer, noe som er svært gunstig for hjertehelsen. De inneholder også en god mengde kalsium og vitamin B12. Så ikke bare smaker det godt, det er også godt for deg!
Til slutt, hvis du noen gang er heldig nok til å reise til Italia, ta deg tid til å prøve noen av de lokale rettene som inneholder ansjos. Fra den klassiske pizza Napoli til den deilige spaghetti alla puttanesca, vil du oppleve hvorfor denne lille fisken er så avgjørende for italiensk matlaging. Ansjos i Italiensk sol er virkelig en smaksopplevelse du ikke vil gå glipp av!.