Ingredienser: 250 g karbonade 200 g hele hvetekorn (bløtet) 1/2 – 1 hakket purre 1 ts salt ½ ts pepper 2 ss potetmel 1 egg 2 dl vann
Fremgangsmåte: Deigen røres godt sammen. Smør ca. 2 – 3 ss deig på en brødskive (helst grovbrød). Stek først brødkarbonaden med deigsiden ned og pensle brødsiden med melk. Stekes på brødsiden.
Porsjoner: 4
Om Brødkarbonader
Brødkarbonader er en populær norsk rett som er like deilig til lunsj som til middag. I denne artikkelen vil vi se nærmere på noen spennende aspekter ved denne retten, som ligger dypt innpodet i den norske matkulturen, samt gi noen tips om hvordan du kan lage din egen vri på klassiske brødkarbonader.
Brødkarbonader består i hovedsak av biter av gammelt brød, blandet med melk, krydder og stekt løk. I dag er det selvfølgelig vanlig å bruke alle slags typer brød, men opprinnelig ble brødkarbonader laget for å unngå matsvinn. Retten har sin opprinnelse i en tid der man ikke hadde råd til å kaste mat, og det brukte brødet fant sin plass i denne retten.
Det viktigste trinnet for å lage brødkarbonader er å suge det gamle brødet i melk for å myke det opp. Dette gir karbonadene en saftig og deilig konsistens. Vanligvis tilsettes hakket stekt løk og krydder i blandingen for å gi den en rik smak. Det mest brukte krydderet i denne retten er muskatnøtt, men mange liker også å inkludere paprika, salt og pepper for ekstra smak.
Til tross for sin enkelhet, kan brødkarbonader serveres på mange kreative måter. For eksempel kan de bli servert ved siden av poteter og grønnsaker for en velsmakende middag. Eller de kan også bli brukt som hamburgerbrød og fylt med salat, ost, tomat og dressing for å lage en deilig brødkarbonadeburger.
Det fine med brødkarbonader er at det ikke er noen fast regel for hva som kan tilsettes. Du kan for eksempel tilsette revet ost i blandingen for å gi retten et ostete preg, eller bland inn litt finhakket bacon for en salt og knasende vri. Uansett hvilken vri du velger, er brødkarbonader alltid deilige og tilfredsstillende.
Håper nå at du er enda mer ivrig til å eksperimentere med denne tradisjonelle norske retten. Husk at det viktigste for å lage gode brødkarbonader er å bruke ingredienser av høy kvalitet, samt tålmodighet og kjærlighet til matlagingen. God fornøyelse!.