Viltpai

Ingredienser:
PAIDEIG 125 gram smør 3 1/2-4 dl mel halvparten grovbakst og hvetemel 4 ss kesam eller 3 ss kaldt vann FYLL 500 gram finnbiff 1 hakket løk 2 gulrøtter i skiver 1 persillerot i skiver (sopp) 5 knuste einerbær 3 ss creme fraichel eller seterrømme 1 dl H-melk 2 ss hvetemel 2 ss ripsgele 5 skiver geitost 2 ts salt 1/2 ts pepper 1 ss frisk rosmarin 1 ss frisk timian 2 ss frisk persille

Fremgangsmåte:
1. Deigen; Bland smør og mel godt med kesam i en kjøkkenmaskin. 2. Sett deigen kaldt en halv time. 3. Lag fyllet. Brun finnbiffen i smør på god varme. Legg i gryte. 4. Stek løk og røtter mørt og ha i gryta med knuste einerbær og vann. Kok opp og la trekke i 15-20 minutter. 5. Rør sammen creme fraiche, melk og hvetemel og ha dette i gryta sammen med ripsgele, salt og krydder. Kok opp og la trekke ca. 15 minutter. 6. Ta fram deigen, del den i to. Kjevl ut og fordel bunnen i en vid (27-28 cm) paiform, godt opp på sidene. Prikk med gaffel. Stek ved 200 grader i 10-15 minutter. 7. Fordel fyllet i skallet. Kjevl ut den andre delen av deigen, men ta av en bit til pynt. Trykk godt ned langs kantene. Pensle med pisket egg. Lag mønster, figurer, blader av resten av deigen, fordel over og pensle igjen. 8. Stek ved 200 grader i ca. 40-45 minutter til paien er gyllen.

Mer om Viltpai

Viltpai er en imprerende og smakfull del av det Norske kjøkken. Den blander det beste av norsk natur, spesielt i jaktsesongen, med de delikate, rike og komplekse smakene som preger norsk mathistorie. Viltpai kan tilberedes med en rekke forskjellige slags kjøtt, som hjort, rein, elg, villsvin, fugl og hare. Men det er ikke bare hovedbestanddelen som gir paien dens unike smak. Den inneholder også en rekke frukt, nøtter og grønnsaker – alt avhengig av oppskriften og din personlige preferanser.

En av de mest kjente og elskede viltpai variantene i Norge er Elgpai. Elgen er kjent som kongen av skogen, og kjøttet har en distinkt, men delikat vilt smak. En elgpai er ofte tilberedt med viltkjøtt, skogsopp, løk, gulrot og potet. Alt dette skaper en fyldig og smaksrik pai som er et høydepunkt på matbordet.

Hjortepai er en annen favoritt. Hjortekjøtt har en søt, rik smak og er mindre mager enn elg. En hjortepai kan inneholde hjortekjøtt, bacon, løk, champignon, potet og rosmarin. Kombinasjonen av disse ingrediensene gir en velsmakende pai med en virkelig unik smakprofil.

Det kan være en utfordring å lage en god viltpai, men det er definitivt verdt innsatsen. Det krever nøye tilberedning av kjøttet, tilberedning av grønnsaker og urter, og en god oppskrift for paideig. Imidlertid er ikke viltpai bare en rett, den er også en feiring av norsk natur og dens rikdom.

I løpet av de siste tretti årene har mange norske kokker og hjemmekokker begynt å eksperimentere med nye ingredienser og retningene for viltpai. Dette har ført til et stort antall innovative oppskrifter og varianter – fra den tradisjonelle høstpaien til mer avantgarde kreasjoner. Dette viser at det, selv om viltpai er en tradisjonell rett, alltid er rom for innovasjon og kreativitet i norsk matlaging.

Viltpai er en kulinarisk arv som vi bør være stolte av. I en verden der ferdigmat blir mer dominerende, er opprettholdelsen av slike tradisjonelle retter både en måte å bevare vår kulturelle identitet og en kilde til nasjonal stolthet. En velsmakende viltpai er ikke bare en godbit for smaksløkene, men også en påminnelse om den rike og varierte verdenen av naturlige ressurser i det norske landskapet.

Legg igjen en kommentar