Ingredienser:
1 kg benfritt reinsdyrkjøtt
1 l vann
1⁄2 stk. løk
4 stk. potet
1 bunt vårløk
2 stk. gulrot
1⁄2 ts salt
1⁄4 ts pepper
Fremgangsmåte:
1. Skjær kjøttet i store terninger. Kok opp
vann og ha i kjøttet. Kok opp på nytt og
skum godt av. Tilsett løk og la Bidosen
trekke på svak varme en halvtimes tid.
Tilsett poteter delt i 4 og gulrøtter i ringer/
terninger.
2. La gryten trekke i ca. 20 minutter til kjøtt
og grønnsaker er møre. Smak til med salt
og pepper. Dryss over finsnittet vårløk eller
gressløk før servering.
Bidos serveres i dype tallerkener og spises
med skje. Vanlig tilbehør er brød, gjerne
vørterkake.
Mer om emnet: BIDOS
Bidos er en deilig samisk rett, som blir forberedet og konsumert spesielt om vinteren, der rein er hovedingrediensen. Denne retten er svært nær knyttet til samisk livsstil og historie, og har blitt videreført gjennom flere generasjoner.
Bidos er ikke bare en matrett, men også en vesentlig del av samisk kultur og tradisjon. Denne retten er ofte til stede under viktige samiske feiringer og sammenkomster som joik-arrangementer og samiske bryllup. I disse samlingene bringer bidos folk sammen og styrker det sosiale samværet mellom deltakerne.
Rettens viktigste ingrediens er rein, noe som gjenspeiler samenes lange historie som nomadiske reindriftsfolk. I tillegg til rein, inneholder bidos også poteter, løk og gulrøtter. Alt dette kokes til en komfortabel og næringsrik gryte, ofte servert med flatbrød på siden.
Selv om bidos er sterkt assosiert med vinteren, når reinkjøttet er på sitt mest saftige og smakfulle, blir det også spist hele året, noe som gjør det til en allsidig rett. Graddyper av smak fra rein, blandet med de enkle, men likevel velsmakende grønnsakene, gir en attraktiv kontrast som gir dybde til retten.
Bidos er uten tvil en nøkkel ingrediens i det samiske kjøkken. Modest, men koselig, beriker det samisk kultur og gir en viktig forbindelse tilbake til deres historiske reindriftslivsstil. Dermed er denne tradisjonelle retten mer enn bare næringsrik og deilig mat; det er en smak av samisk arv.
Alt i alt, er bidos en enkel, men næringsrik rett som har lange røtter i samenes kultur og historie. Den er en påminnelse om samiske tradisjoner og deres nære forhold til naturen og reinen.