Ingredienser:
4 eggeplommer
4-5 hvitløksfedd (eller én stor kinesisk hvitløk, rund)
2,5 dl soyaolje (ca.)
1 fersk kruspersille
Salt og pepper
Tilberedning:
1. Kakk eggene og romtemperer eggeplommene i ca 30 i en bolle. Dette for at soyaoljen ikke skal skille seg med plommene da de er kalde fra kjøleskapet. Soyaoljen og plommene skal ha ca. lik temperatur.
2. Knus så hvitløken med presse i bollen.
3. Hell soyaoljen i bollen med en tynn stråle. Ikke hell all oljen på én gang, da eggeplommene lett kan skille seg. Husk: Rør hele tiden mens du heller i olje! Jo mer olje, jo tykkere blir aiolien.
4. Kutt noen blader kruspersille i små biter, dryss i bollen og rør inn.
5. Tilsett salt og pepper, og smak til.
Mange bruker majones/dijon-sennep i sine oppskrifter. Men jeg lager denne direkte fra bunn av, med ferske råvarer og mye hvitløk. Dette er en oppskrift som IKKE kan gå galt. Den er superlettvinn, tar kort tid – og smaker helt fantastisk.
Håper det smaker!
Porsjoner:
4 pers
Mer om EKTE HJEMMELAGET AIOLI
Aioli er en bedårende saus, kjent for sin fyldige smak og kremete tekstur, og dens opprinnelse kan spores tilbake til Middelhavets regioner, spesielt Sør-Frankrike, Spania og Italia. Den bringer en unik piquancy til en rekke retter, uansett om det er et enkelt smørbrød eller en forseggjort paella. Hva gjør hjemmelaget aioli så spesiell? Det er en kombinasjon av råvarer av høy kvalitet og en tidstestet metode for blanding.
Ekte hjemmelaget aioli består hovedsakelig av hvitløk, olivenolje, sitronsaft og eggeplommer. Prosentandelen av hver ingrediens kan justeres basert på individuelle smakspreferanser. Men, hvitløken er stjernen i denne oppskriften, som gir aioli dens karakteristiske sterke og smakfulle punch. For den mest autentiske versjonen, bruk fersk, lokal hvitløk. Olivenoljen, på sin side, gir den luksuriøse, glatte teksturen og rikelig med hjertesunne monoumettede fett.
En annen hemmelighet bak ekte hjemmelaget aioli er metoden for å lage den. Tradisjonelt blir ingrediensene malt sammen i en morter og deretter emulgert ved å tilsette oljen veldig sakte, mens man rører kontinuerlig. Dette sikrer at alle ingrediensene blandes grundig og skaper den kremete konsistensen som aioli er kjent for. I dag er kjøkkenmikser og stavmiksere vanligvis foretrukket for bekvemmelighet skyld, men den tradisjonelle metoden er fortsatt i bruk for sine unike resultater.
Hjemmelaget aioli er ikke bare deilig, men også utrolig allsidig. Den kan brukes som en dukkert for grønnsaker og brød, en saus på kjøtt, fisk og poteter, og til og med en krydder på sandwicher. I tillegg, siden den er laget av grunnleggende ingredienser, er det lett å tilpasse aioli med ekstra smaker som urter, krydder eller annet du liker.
Hvis du vil bringe litt ekstra smak til maten din, prøv å lage din egen aioli hjemme. Det vil ikke bare heve smakene på dine retter, men du vil også få gleden av å lage noe fra bunnen av. Bare husk, vitaliteten til dine ingredienser og din innsats gjennom hele prosessen vil direkte påvirke resultatet. Lykke til med din matlaging eventyr!.
Vil anbefale litt fersk sitronsaft også, for å spisse smaken litt! Fantastisk!
Veldig enkel og god, men om man bruker stavmikser så behøver ikke eggene være tempererte. Tar 2 minutter å lage og ekstra godt er det med litt trøffelolje eller hakkete trøfler :)))
Anbefaler en liten(!) knert eddik hvis man ikke bruker dijonsennep oppi 🙂