Vaniljesaus 3

Ingredienser
• ½ stk. vaniljestang • 4 dl melk • ½ ss malt ingefær • 4 stk. eggeplomme • ½ dl sukker • 1 ts maisennamel • 2 ts finhakket syltet ingefær • 2 ts lake fra syltet ingefær
Tilberedning
Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Varm opp under omrøring til sausen blir passe tykk. Pass på at den ikke koker. Avkjøl i kaldt vann. Smak til med syltet ingefær og ingefærlake. Server sausen, gjerne lun, til for eksempel hermetiske pærer, tyttebærkokte pærer eller eplekake.

Mer om Vaniljesaus 3

Vaniljesaus er en klassisk desserttilbehør som passer perfektement til de fleste søte retter. Den er dejlig kremet og har en deilig vaniljesmag. Men kjenner du til opphavet og produksjonen av denne deilige sausen? La oss dykke inn i verdenen av vaniljesaus.

Opprinnelig kommer vaniljesaus fra fransk matlaging, hvor den er anerkjent som ‘crème anglaise’. Dette er en tynn vaniljefløtesaus brukt til desserter. Den lages ved å koke opp melk og sukker sammen med en stengel av vanilje. De naturlige frøene inni gir sausen dens karakteristiske prikkete utseende og sterke smak. Noen versjoner av sausen, for eksempel vaniljekrem, inkluderer også egg i oppskriften for å gi en fyldigere konsistens.

Vaniljesaus kan lages med både ekte vanilje og vaniljesukker. Ekte vanilje gir en mer intens smak, men er dyrere. Vaniljesukker er et billigere alternativ, men gir ikke samme fylde i smaken. For å lage vaniljesaus med ekte vanilje, må du skrape ut frøene fra en halv vaniljestang og tilsette den i sausen. Med vaniljesukker er det lettere – du kan bare røre det inn i melk- og sukkerblandingen.

Ved servering av vaniljesaus, er det viktig å holde sausen kald. Dette fremhever vaniljesmaken best, og får sausen til å smake friskere. Det er også en ide å servere den ved siden av, så hver enkelt kan helle over så mye de ønsker. Tradisjonelt er vaniljesaus flott til puddinger og frukt desserter, men det er også utmerket med eplepai, sjokoladekake eller til og med iskrem.

Gjennom tidene har det kommet forskjellige varianter av vaniljesaus i markedet. Noen er litt tykkere og brukes som fyll i kaker, mens andre er tynnere og passer bedre som topping på desserter. Det er også sauser med ulike smaksvarianter, som for eksempel vaniljesaus med et hint av sitrus eller karamell.

Å lage vaniljesaus hjemme kan virke litt utfordrende, men med riktig veiledning og de riktige ingrediensene, kan hvem som helst lage denne dessertklassikeren. Det er verdt å merke seg at det krever litt tålmodighet, fordi sausen må koke på lav varme for at smaken skal utvikle seg fullt ut. Men med litt øvelse vil du snart kunne servere en hjemmelaget vaniljesaus som vil imponere dine gjester.

Legg igjen en kommentar