Ingredienser:
800 gr familiedeig
1 1/2 løk
litt chili
masse knust hvitløk
noen stilker fersk rosmarin
1 egg
litt hvetemel
en dæsj melk
Tilberedning:
Rør det første sammen til en fin deig sammen med litt salt. Tilsett egg, hvetemel og mel til passe konsistens. Stek en prøvebolle og smak.
Stek kjøttbollene jevnt brune, og legg de en saus lagd av hermetiske tomater, buljong, sukker, litt chili, hvitløk, pepper, kanskje noen urter og ellers det du liker. La bollene koke passe lenge så de blir gjennomkokt. Smak! God? Spis. Vi pleier å servere bollene på spidd med friske urter. Sausen er fin som dipp
Porsjoner:
ca 25 boller
Om GODE KJØTTBOLLER
Kjøttboller er en favoritt blant mange, både store og små. De kan varieres på mange ulike måter, og benyttes i flere typer retter. Mange forbinder kanskje kjøttboller mest med svensk husmannskost, men de er faktisk et globalt fenomen. Fra de krydrede albóndigas i Spania, til den italienske versjonen Polpette, er kjøttbollens popularitet universell. Men hva er det egentlig som gjør en kjøttbolle god?
Først og fremst handler det om kvaliteten på kjøttet som brukes. Å bruke ferskt, høykvalitets kjøtt vil alltid resultere i bedre smak og tekstur. En blanding av forskjellige typer kjøtt som svinekjøtt og storfekjøtt, kan gi en dybde i smaken man ikke oppnår med bare én type kjøtt. Hvis man ønsker å tilsette litt ekstra smak, kan man med fordel tilsette litt revet parmesan i kjøttdeigen.
Kjøttdeigen trenger også noe for å binde ingrediensene sammen, og for å gi fuktighet til kjøttbollene. Her er egg og brødsmuler mest vanlig å bruke. Men husk at for mye bindemiddel kan gjøre kjøttbollene harde. Derfor er det viktig å ikke overarbeide deigen.
Krydring er også en essensiell del av å lage gode kjøttboller. Selve krydderblandingen varierer stort basert på type kjøkken. Italienske kjøttboller er ofte krydret med hvitløk, oregano og fersk basilikum, mens svenske kjøttboller krydres med nøtteaktig muskat og kryddernellik. Ikke vær redd for å eksperimentere med krydder her.
Tilberedning er en annen viktig faktor. Det er ikke uvanlig å fryse kjøttbollene litt før steking, da dette hjelper dem med å holde fasongen. Steking gir også kjøttbollene en fantastisk skorpe, noe man ikke får ved koking. En god høy temperatur i pannen og litt smør vil gi dem en deilig, karamellisert skorpe.
Til slutt, husk at gode kjøttboller ikke bare handler om retten i seg selv. Tenk på hva du serverer dem med. En fyldig tomatsaus, spaghetti, potetmos eller noen grønnsaker på siden kan ta retten fra god til fantastisk.
Å lage kjøttboller er en kulinarisk reise, hvor du har mulighet til å tilpasse og endre på både smak og konsistens etter eget ønske. Med litt prøving og feiling vil du til slutt sitte igjen med din egen «perfekte» kjøttbolle. God matlaging!.