Det å lage mat er ofte stressende. Ofte har man dårlig tid, og det er mye man skal rekke på kort tid. Likevel er det også ofte man har litt dødtid på kjøkkenet. Kanskje det er mens man venter på at noe skal koke eller steke ferdig i ovnen, eller kanskje en skal vente på at noe man har laget skal sette seg for å få best mulig smak.
Når man har et par minutter fri så er det lett å ty til sosiale medier eller å gå inn på noen nyhetsmedier for å sjekke om det har skjedd noe spennende i verden siden sist man sjekket telefonen. Noen ganger kan man bli litt lei dette, og man blir jo ofte påvirket av sosiale medier. Derfor kan det noen ganger være deilig å også ta noen aktive valg om å ikke bruke så mye tid på denne typen medier.
Så hva er det man skal bruke denne fylltiden på kjøkkenet med? Vi har samlet noen gode tips om hvordan du kan få tiden til å gå, mens matretten din godgjør seg.
Spill som ikke krever mye tid
På telefonen vår og på nettet finnes det mange typer spill. Noen krever mye tid, mens andre krever ikke så mye tid. Noen spill må man sjekke opp på jevnlig, mens andre kan bare tas opp når man har bruk for et par minutter med spill. Dette er en god ide for å trene hjernen litt, koble litt av fra omverdenen og for å ta litt pause på innimellom.
Det finnes mange spennende spill du kan laste ned på telefonen din. Dersom du ønsker litt mer spenning finnes det også mange nettcasino som lar deg spille når- og hvor du vil. Det finnes mange gode nettcasino, og noen steder tilbyr de faktisk også en bonus uten omsetningskrav til nye kunder. Dette er en strålende måte å få minuttene til å gå på, uten å skulle sette i gang med noe du ikke klarer å legge fra deg igjen på lenge.
Rydd på kjøkkenet
Ventetiden mens maten blir klar er også en fin tid å utnytte til å vaske og rydde litt på kjøkkenet. Det er lite som er så deilig som når du skal rydde inn maten etter middagen og kjøkkenet allerede er plettfritt. Utnytt dødtiden til å rydde på plass tingene du har brukt, sette inn i oppvaskmaskinen og ta oppvasken.
Har du kanskje allerede ryddet? Kanskje kjøleskap eller andre ting på kjøkkenet trenger en liten oppfriskning? Det samler seg nemlig mye bakterier på et kjøkken, og det er derfor viktig å holde det rent og pent. For eksempel kan du teste ut måter å bruke eddik som rengjøringsmiddel på, da dette fungerer antibakterielt og kan brukes på de aller fleste overflater.
Hva har du i fryseren?
Er fryseren din full uten at du egentlig har oversikt over hva som finnes der? Det er både økonomisk og smart om man tar seg en gjennomgang av innholdet i fryseren en gang iblant. Ulik mat har nemlig varierende holdbarhet i fryseren. Sett opp en liste over hva som er der inne, sånn at neste gang du trenger inspirasjon til hva du skal lage til middag eller sette opp en matplan for uken, så kan du bare sjekke hva du allerede har – og planlegge ut fra det.
Mer om: Utnytt pausene i matlagingen
Matlaging kan være en oppgave som krever kontinuerlig oppmerksomhet. Likevel finnes det en rekke pauser, små og store, der man kan utnytte tiden effektivt. Ved å gjøre dette kan du både strømlinjeforme matlagingsprosessen, og også frigjøre tid til andre aktiviteter.
For det første kan du utnytte pausene mellom forberedelser og faktisk matlaging. Dette betyr at mens du forbereder ingrediensene, kan du sette på en gryte med vann for å koke. På denne måten kan du effektivt benytte ventetiden og fremskynde matlagingsprosessen.
Deretter kommer pausene for steking eller koketid. I stedet for å bare stå der og se på, kan du benytte denne tiden til å rydde opp, vaske brukt kjøkkenutstyr eller tilberede neste kurs. Ved å benytte disse pausene på denne måten, holder du kjøkkenet ditt ryddig og effektivt, noe som kan spare deg for tid etter at matlagingen er over.
I tillegg til disse, kan du også utnytte pausene for å forberede for fremtiden. Neste gang du lager en oppskrift som krever hakket løk eller hvitløk, kan du hakke ekstra og lagre dem i fryseren. På denne måten sparer du tid neste gang du tilbereder en oppskrift som krever de samme ingrediensene.
Til sist, benytt tidspunktene når du venter på at ovnen skal forvarmes eller at gryten skal komme til kokepunkt. Disse er gode øyeblikk for å planlegge fremtidige måltider, skrive handleliste eller til og med lese en bok.
Ved å utnytte pausene i matlagingen, kan du gjøre prosessen mindre stressende og mer givende. Og det beste er at du kan få mer fritid til det du virkelig liker.