Sjokoladepletter

Ingredienser
100 gr. smør 75 gr. sukker 75 gr. brunt sukker 1 egg, halvvispet 140 gr. siktet hvetemel 3/4 ts. bakepulver 25 gr hakkete mandler 1/2 plate hakket dronningsjokolade
Tilberedning
Rød smør og allt sukkeret «hvitt». Bland bakepulver i melet og tilsett deretter det siktede melet vekselsvis med egget. Tilsett hakkete mandler og sjokolade tilslutt. Settes med skje på smurt plate (eller bakepapir) ved 190 – 200 grader øvest i ovnen til de er gyllenbrune og sprø. Avkjøles på rist og oppbevares i kakeboks. I år brukte jeg 70 prosent sjokolade istedenfor dronningsjokolade (samme mengde) – nydelig! Jeg bruker bakepapir og jeg bruker fingrene til å sette dem på platen og trykker dem litt flate med fingra. Er deigen for klissen til at det er mulig å bruke fingra, ha i litt mer mel. De eser ut i bredden + i høyden, så de trenger å trykkes litt flate + å ha god plass på plata. Mengde deig til hver kake: ca. 1-2 ss. Jeg steker dem 200 grader i 9 minutter i min ovn. Den mengden jeg vanglivis bruker er x 4 av denne her.

Mer om Sjokoladepletter

«Sjokoladepletter» er en tabell som mange av oss har støtt på enten i matlaging eller baking. Disse små, runde bitene av sjokolade er små i størrelse, men de pakker en kraftfull smaksstempel.

En vanlig misforståelse er at alle sjokoladepletter er skapt like. Faktisk er de tilgjengelige i et utvalg av smaker. De mest kjente er melkesjokolade- og halvsøte sjokoladepletter. Men de kommer også i varianter som hvit sjokolade, mørk sjokolade, mynte-sjokolade og til og med toffee-sjokolade. Hver type har sin unike smak og konsistens, og kan legge til forskjellige aromaer og dybde i oppskriftene dine.

Mange er kanskje ikke klar over at sjokoladepletter faktisk ble oppfunnet relativt nylig. De debuterte i 1940-årene og ble oppfunnet av Toll House, et kjent bakeri i Massachusetts, USA. Historien sier at Ruth Graves Wakefield, eieren av bakeriet, en dag bestemte seg for å tilsette hakket sjokolade til sin vanlige kakedeig i håp om at sjokoladen ville smelte. Men sjokoladen holdt formen, og sjokoladepletter ble født.

På et næringsmessig nivå er sjokoladepletter relativt høy i kalorier, hovedsakelig på grunn av deres høye sukker- og fettinnhold. Men de inneholder også noen viktige mineraler og antioksidanter, spesielt når de er laget av høykvalitets mørk sjokolade. Som en del av et balansert kosthold, kan de spises i moderate mengder.

I dag har sjokoladepletter blitt en integrert del av mange oppskrifter rundt om i verden – fra sjokolade chip cookies til pannekaker, muffins, og mer. Deres allsidighet og letthet å bruke har gjort dem til favorittringredienser for både hjemmekokker og profesjonelle konditorer.

Så neste gang du tar en pose med sjokoladepletter i hånden, husk at den har en rik historie og en mangfoldig rekke smaker å by på. Alle som elsker å eksperimentere med mat, vil definitivt sette pris på de mange mulighetene disse små bitene av sjokolade gir.

Legg igjen en kommentar