Jegerbiff – gryterett

Ingredienser
400 g elgkjøtt 100 g svinespekk 3 kavringer 2 dl melk salt pepper Soppstuing 2 ss smør 2 dl frisk sopp (eller 3 dl hermetiske) 2 ss mel 4 dl kremfløte soppkraft salt pepper timian fløte tyttebær persille
Tilberedning
Bland knust kavring i halvparten av melken. La den stå og svelle en time. Skjær sener og hinner av kjøttet, del det opp i biter og kjør det gjennom i food processor. Tilsett spekket for å gjøre blandingen ikke så tørr. Bland inn salt og pepper, kavring, og rør inn melk litt etter litt. Farsen arbeides godt så den blir smidig og henger godt sammen. Form farsen til små «biffer» som stekes i smør i stekepanne. Soppstuingen: Rens soppen og skjær dem i små biter. Skyll dem raskt. Fres soppen i smør og litt timian. Tilsett kremfløte og kok det hele ned til passe sausekonsistens. Strø på friske tyttebær og hakket persille. Sausen bør være ganske tynn. Tilsett salt og pepper. Legg «biffene» på et varmt fat og hell sausen over. Server gjerne med poteter som er skåret i små terninger og som er stekt i smør.

Om Jegerbiff – gryterett

Jegerbiff er en populær gryterett som har sine røtter i midt-europeisk matkultur, spesielt i Tyskland og Østerrike hvor den ofte blir kalt for Jägerschnitzel. Navnet oversettes gjerne til «jegerens schnitzel», og retten har en sterk historisk forbindelse med jakttradisjonene i disse landene.

Retten har flere variasjoner, men hovedingrediensen er biff. Typisk vil en velge høyrygg eller ytrefilet av storfe. Kjøttet bør være mørt og saftig da det skal langtidskokes for å få frem smakene. Kjøttet brunes først i gryten med litt olje eller smør for å utvikle en god skorpe. Dette er med på å forsegle saftigheten i kjøttet, men også å utvikle dybden i smaken på retten.

Bruningen av kjøttet skal normalt følges av en rikelig mengde løk. I tillegg til løk kan du gjerne bruke hvitløk for ekstra smak. Videre kan du variere med ulike typer sopp som champignon, traktkantarell eller steinsopp. Sopp har historisk sett vært en viktig ingrediens i retten, spesielt i regionene hvor retten stammer fra, og det er mat for gudene når det blir kombinert med biff og løk.

Etter biffen er brunet, og sopp og løk har fått surret litt med i gryten, tilsettes kraft eller buljong. Dette gir gryteretten sin karakteristiske, fyldige saus. Tradisjonelt brukes oksekraft, men du kan også bruker kyllingkraft eller grønnsaksbuljong for en lettere variant. Vanligvis lar man retten småkoke i minst en time for å la smakene utvikle seg. Rødvin kan også tilsettes for ekstra dybde i smaken.

Retten serveres gjerne med kokte poteter, ris eller en form for pasta. Grønnsaker som erter, gulrøtter og brokkoli passer også godt til. Jegerbiff er en rett som er perfekt for høst- og vintermånedene på grunn av sitt varmende og rike innhold. En annen praktisk ting ved jegerbiff er at den kan lages i store porsjoner og fryses ned for senere bruk, noe som gjør den til en ideell rett å lage i disse tider hvor mange ønsker å kutte ned på antallet ganger de går til butikken.

Så, neste gang du har lyst til å kose deg med en velsmakende og mettende gryterett, vurder å teste ut jegerbiff. Med dens rike smaker og varme komfort, er det en perfekt rett å servere på en kald vinterkveld, eller faktisk når som helst når du har lyst på noe ekstra godt.

Legg igjen en kommentar