Skinkekledd filet og chevresaus

Ingredienser
1 1/2 kg filet av svin eller lam ørlite salt og pepper fra kvern 8 store skiver god spekeskinke smør/olje Saus: 2 1/2 dl matfløte 2 dl Mosel 100 g chevre (fra Haukeli) 1 beger snøfrisk naturell ørlite salt ev 2 ts maisenna vann Festmos: 8 store poteter 1/2 kålrot 2-3 dl matfløte 100 g smør 2 eggeplommer salt og pepper fra kvern
Tilberedning
Still ovnen på 150 °C varme. Puss kjøttet og tørk det. Salte og pepre. Varm opp smør/olje i panne og brun filetene raskt rundt det hele. Ha filetene i liten langpannen og slå skinkeskivene rundt. Fest ev. med tannstikkere. Stikk gjerne kjøttermometer i én. Sett pannen midt i stekeovnen stek til temperaturen er 58-59. Ta filetene ut og la dem hvile i folie ca. 10 minutter. Kok opp fløte og Mosel i en kjele. Smuldre chevre og bland sammen med snøfrisk. Ha det i sausen klattevis. La ostene smelte under omrøring. Smak til og rør inn maisenna/ vann. La det få koke opp igjen. Skrell poteter og kålrot og skjær i biter. Kokes møre i litt vann. Mos alt gjennom sikt og rør inn fløte, smør og krydder. Smak godt til. Visp inn eggeplommer like før servering og varm skikkelig opp. Server filet, mos og saus sammen med dampede vårgrønnsaker – som asparges og spede gulrøtter.

Om Skinkekledd filet og chevresaus

Skinkekledd filet og chevresaus er en utsøkt matrett som mange har blitt forelsket i. Denne spesielle retten, med sine rike smaker og delikate teksturer, bygger bro mellom det tradisjonelle og det moderne, og gir en spennende vri på hvordan man vanligvis forbinder med filet og skinke.

Skinkekledd filet er utvilsomt en fest for ganen. Men visste du at det også er en hyllest til kunsten av matlaging? Her er prosessen like viktig som resultatet. Filéen, som oftest er av svin eller kalv, blir forsiktig innhyllet i skiver av smakfull skinke. Denne teknikken er ikke bare med på å bevare saftigheten i kjøttet, men tilfører også en ny dimensjon av smak takket være skinke. Etter en forsiktig steking, får du en gyllen brun og sprø overflate, som skjuler et saftig og mørt indre.

Så har vi chevresausen. Hovedkomponenten i denne sausen er chevre, en type fransk geitost med en tydelig og lett søtlig smak. Denne osten er en ypperlig base til saus på grunn av dens evne til å smelte jevnt og blande seg godt med andre ingredienser. Gjerne kombinert med hvitvin, fløte og krydder, blir denne sausen en silkeglatt liten affære som komplementerer den skinke-kledde fileten perfekt.

Det er viktig å huske på at skinkekledd filet og chevresaus, i all sin rikdom og kompleksitet, også har et godt selskap av tilbehør. Ofte ser man disse lekre rettene servert sammen med grønnsaker som asparges eller rosenkål, eller kanskje en side av ris eller poteter. Alt dette er med på å balansere smakene og gi måltidet dybde.

Til slutt bør det sies at en skinkekledd filet med chevresaus er en rett som virkelig feirer matens mangfoldighet. Det er en sammenføyning av ulike kulinariske tradisjoner og teknikker, som sammen skaper en usammenlignbar opplevelse. Neste gang du har lyst på noe nytt og spennende, kan det være verdt å prøve en skinkekledd filet med chevresaus. Det kan være starten på en kulinarisk oppdagelsesreise du ikke vil angre på.

Legg igjen en kommentar