Burgundergryte med hval

Ingredienser
500 g. hvalkjøtt Olje eller margarin til steking. 1 løk skåret i ringer evt. 5-6 sjalottløk 1 gulrot skåret i biter 2-4 dl. rødvin 2-4 dl. storfekraft/buljong (6 dl. væske tilsammen) 1 ss. hvetemel salt pepper 1 purre skåret i ringer 1 fedd hvitløk
Tilberedning
Skjær kjøttet i terninger 2 cm. og tørk godt av det. Ha litt olje/margarin i stekpannen, og stek kjøttet i 2 minutter. Tilsett løk og gulrot, og la det steke 2 minutt til. Dryss over melet og rør det inn i kjøtt/grønnsakblandingen. Tilsett kraft/rødvin og salt/pepper kok opp og la det trekke i 15 minutter under lokk. Tilsett purren skåret i skiver og knust/hakket hvitløk og la det hele stå å trekke i 20 min til. Serveres med kokte poteter. Servering: Ha ny margarin/olje i pannen ha oppi løken og stek den lett gyllen, ha oppi soppen og stek etpar minutter til. Ta opp løken/soppen. Sett platen på fullt. Legg oppi biffene og la dem steke ca 1/2 minutt på hver side. (Det vil sannsynligvis være litt kjøttsaft igjen på den tallerkenen som biffene har hvilt på, bruk den i sausen. Serveres med kokte poteter, pommes frites, røstipoteter, potetsalat eller ris og en grønn salat. Hvilken saus som servers blir en smaksak det kan f.eks. være bearnaise, brun saus eller en tomatbasert saus. Min favoritt til røstipoteter er å koke inn 1/2 bx. Creme fraiche og samme mengde amerikansk chillisaus (S&W) i pannen, til den er litt seigtflytende

Om Burgundergryte med hval

Burgundergryte med hval er en delikat og smakfull rett som kombinerer eksotiske smaker med tradisjonell norske matlagingsteknikker. Den unike tilnærmingen tiltrekker stadig mer oppmerksomhet fra matelskere over hele verden. Med sin rike smaksprofil og strålende presentasjon, gir denne burgundergryten med hval en minneverdig kulinarisk opplevelse som man ikke får så mange andre steder.

Å lage burgundergryte med hval krever dyktighet og tålmodighet. Hvalkjøttet må marinere i flere timer, noen ganger over natten, i en rik blanding av rødvin og krydder for å mørne det og for å gi det en dyp og rik smak. Etter marinering, blir kjøttet brunet på høy varme før det langsomt kokes i flere timer med grønnsaker som gulrøtter, løk og selleri. Denne prosessen gir en tykk, herlig saus og et mørt og smakfullt kjøtt.

I tillegg til hvalkjøtt, er rødvinen som brukes i retten en viktig ingrediens. Den bør være en rik, fyldig burgunder som kan stå imot og komplementere den sterke smaken av hvalkjøttet. Noen kokker velger også å inkludere bacon og tre ulike typer sopp i sin burgundergryte for å gi enda mer dybde og kompleksitet til rettens smaksprofil.

Konseptet med å lage en burgundergryte med hval er en innovativ blanding av det gamle og det nye, en blanding av tradisjonelle matlagingsteknikker med en ingrediens som hvalkjøtt, som ofte blir sett på som tabu. Denne retten er virkelig en feiring av norsk matkultur, og viser hva som kan skje når man tør å tenke litt utenfor boksen.

Burgundergryte med hval gir en unik og umiskjennelig opplevelse som vil begeistre smaksløkene og gi løfte om en unik og minneverdig kulinarisk reise. Dette er en rett som bør oppleves av alle som elsker mat og ønsker å forstå dybden og variasjonen i norsk matkultur.

Kort sagt, burgundergryte med hval er mer enn bare en rett – det er en kulinarisk eventyrreise som feirer Norges rike matkultur og tradisjon. Til tross for dets enkelhet, gir det en kompleks og sofistikert smaksopplevelse som man vil huske lenge etter at måltidet er over.

Legg igjen en kommentar