Okselevergryte

Ingredienser
400 gram kalv- eller storfelever 2-3 ss hvetemel 1/2 ts salt nykvernet pepper 50 gram smør 2 løk 4 tomater 2,5 dl husholdningsfløte 1/2 ts karri sukkerkulør 200 gram aspargesbønner
Tilberedning
Skyll og rens leveren før du skjærer den i skiver. Vend skivene i mel blandet med salt og pepper. Brun smøret i stekepannen og stek leveren i tre minutter på hver side. Hold den varm i en gryte. Nå skreller du løkene og skjærer dem i skiver. Forvell tomatene i kokende vann til de slipper skinnet, og skjær de flådde tomatene i båter. Surr løken og tomatbåtene i resten av stekesmøret og ha blandingen over i levergryten. Kok ut stekepannen med fløte, karri og sukkerkulør. Smak til med salt og pepper og hell sausen over i gryten. Tilsett nykokte bønner. Levergryte serveres med kokte poteter.

Mer om Okselevergryte

Okselevergryte er en tradisjonell rett som har bevart sin popularitet gjennom tidene. Denne robuste og næringsrike oppskriften inneholder generelt okselever, løk, hvitløk, grønnsaker og diverse krydder, og serveres ofte med poteter, ris eller brød på siden. Selv om den kanskje ikke er den mest kjente retten internasjonalt, er okselevergryte fremdeles en favoritt blant mange nordmenn takket være sin rike smak og høye næringsverdi.

Det som gjør okselevergryte til en spesielt sunt måltidsvalg, er det høye innholdet av vitaminer og mineraler. Okselever er faktisk en av de mest næringsrike matvarene du kan spise, ettersom den inneholder store mengder av vitamin A og B, samt jern, kobber og sink. I tillegg gir de forskjellige grønnsakene i retten nødvendig fiber og flere vitaminer. Videre kan du tilpasse oppskriften etter dine egne preferanser og legge til eller fjerne ingredienser for å tilpasse næringsinnholdet.

Mange mennesker er kanskje litt nølende til å kokkelere med lever, ettersom det har en distinkt smak og tekstur som ikke alle nødvendigvis liker. Det er imidlertid noen triks for å få leveren til å smake bedre eller for å kamuflere smaken litt. For eksempel kan du marinere leveren i melk noen timer før matlaging, som ikke bare vil gjøre smaken mildere, men også myke opp teksturen. Krydder som ingefær, hvitløk og spisskum kan også bidra til å mellow ut leverens sterke smak.

Å lage okselevergryte kan virke litt tidkrevende, men det er faktisk en ganske enkel prosess. Den mest arbeidsintensive delen er forberedelse av ingrediensene, men selve matlagingen er forholdsvis enkel. Start med å steke løken og hvitløken i pannen før du legger til leveren. Når leveren er brunet, legger du til de andre ingrediensene og lar det småkoke til det er godt gjennomkokt.

Selv om okselevergryte kanskje ikke er en dagligdags rett på alle norske middagsbord, er den absolutt verdt å prøve. Enten du er på utkikk etter en næringsrik middag eller bare noe litt annerledes, kan denne oppskriften passe perfekt. Og hvem vet, kanskje okselevergryte blir din nye favorittrett. Både smaksrik og næringsfylt, er det klart at denne beskjedne gryteretten har mer å tilby enn det som først møter øyet.

Legg igjen en kommentar