Wienerbrød

Ingredienser
250 g hvetemel 150 g smør 2 ss sukker 2 egg 1/2 hg gjær 1 dl melk
Tilberedning
Sikt hvetemelet og bland det med sukker i en bolle. Rør ut gjæren i lunken melk, og pisk eggene lett sammen med en gaffel. Arbeid deigen godt sammen og la den heve i ca 1/2 time. Elt deigen godt sammen igjen, og sett den i topper på en godt smurt stekeplate. Hev i 1/2 time til, og dryss over en blanding av sukker og kanel. Stek wienerbrødene i ca 10 minutter ved 250 gr. (Prøv deg litt frem med temperaturen! Termostaten på farmors bakerovn var nok ikke alltid til å stole på.)

Mer om Wienerbrød

H3: Bakgrunnen til Wienerbrød

Selv om navnet hinter til en antakelse om at wienerbrød stammer fra Østerrike, er opprinnelsen absolutt mer en komplisert og interessant historie. Under en langvarig streik i 1850-tallet var det mangel på konditorer i København, Danmark. Som et resultat ble konditorer fra Østerrike ansatt for å sørge for fortsatt produksjon av bakevarer. Østerrikerne introduserte deres egen type baking, og selv om disse teknikkene i starten ikke ble godt mottatt, endret dette seg over tid. Resultatet blir i dag kjent over hele verden som det lekre wienerbrødet.

H3: Fremstilling av Wienerbrød

En viktig ting som skiller wienerbrød fra noen andre former for bakverk, er den komplekse prosessen som kreves for å lage dem. Under fremstillingen må en deig av gjær, mel, vann, sukker og salt blandes og knas til en jevn masse. Deretter skal denne deigen lagvis brettes rundt store blokker av smør, som så skal kjevles ut og brettes flere ganger. Denne prosessen kalles «bladering» og er kjent for å skape de mange flakete lagene som vi forbinder med wienerbrød.

H3: Variasjon av Wienerbrød

Wienerbrød kommer i et stort antall varianter. Enkelte er fylt med syltetøy, krem, sjokolade, marsipan eller forskjellige typer frukt. Andre har et dryss av nøtter eller melis på toppen. Noen av de mest populære typene wienerbrød inkluderer kringle, sjokoladerulle, napolitansk og spandauer. Sistnevnte, som er oppkalt etter et distrikt i Berlin, Tyskland, er et kvadratisk wienerbrød med et fyll i midten og er spesielt godt likt i København.

H3: Wienerbrød i Norge

I Norge er wienerbrød et svært populært bakeverk i bakeriene, spesielt i helgene. Wienerbrød serveres ofte ved spesielle anledninger som bursdager, jubileum og høytider. Trondheim har en unik variant som kalles ‘trondheimsboller’, en slags wienerbrød fylt med syltetøy i midten.

Til tross for sin tilsynelatende enkelhet, er wienerbrød et kompleks og mangfoldig bakeverk, med en rik historie og utallige variasjoner. Neste gang du nyter et flakete, smøraktig stykke wienerbrød, kan du reflektere over de mange komplekse prosesser og tradisjoner det inneholder.

Legg igjen en kommentar