Moussaka

Ingredienser
Kjøttsaus: ca 500 g kjøttdeig eller kvernet lammekjøtt 2 ss smør 2 løk 1 grønn paprika 2 ts salt 3/4 ts pepper 3/4 ts oregano 1/2 ts kanel 1 laurbærblad 1 båt hvitløk ca. 1 dl vann 1 boks tomatpuré (ca 130g) 1 aubergine 2 ss salt Ostesaus: 4 dl melk 3 ss hvetemel ca 200g revet hvitost 2 egg
Tilberedning
* Skjær auberginen i ca 1/2 cm tykke skiver og dryss over saltet. * Brun kjøttdeigen i smør i en varm panne. Gni den ut med en gaffel/stekespade, slik at den blir kornete. Tilsett finhakket løk. * Tilsett paprika i biter, salt, pepper, krydder, vann og tomatpuré. Kok opp alt og la alt trekke til en tykk saus. Smak evt. til med salt og krydder. * Visp sammen melk og mel og rr til det koker opp. Ta kjelen av varmen og tilsett revet hvitost. Avkjøl litt og rør inn eggene. * Smør en ildfast form. Skyll av saltet på auberginskivene. Legg lagvis kjøttsaus og aubergineskiver og hell ostesausen over. Dryss litt revet ost over til slutt. Stekes i ovn ved 200 grader i ca. 40 min. Serveres med en grønn salat og evt. brød

Om Moussaka

Moussaka er utvilsomt en av de mest kjente og elskede greske retter verden over. Den lager en uforglemmelig symfoni av smaker ved å kombinere kjøtt, grønnsaker og sauser. Navnet moussaka antas å ha tyrkisk opprinnelse fra det ottomanske riket, men i dag er det assosiert med det greske og middelhavske kjøkkenet. Men moussaka har flere lokale variasjoner og er populær i mange andre middelhavsland og på Balkan.

Gresk moussaka er kanskje den mest kjente varianten. I en tradisjonell gresk moussaka er de viktigste ingrediensene stekt eggplant (aubergine), poteter og en deilig kjøttsaus laget av lam eller oksekjøtt. Disse lagene er toppet med et rikt lag av bechamelsaus og gratineres i ovnen til det blir gyllenbrunt.

Rettens omfattende tilberedingsprosess gjør at den har en unik smak som er umulig å motstå. Bechamelsausen gir en kremet tekstur og et mildt smaksnotat som perfekt balanserer det sterke og krydrede kjøttet. Potetene gir litt substans mens auberginen gir en deilig røykfylt undertone.

I tillegg til den klassiske greske versjonen, har moussaka mange regionale variasjoner. For eksempel, i Tyrkia og på Balkan, serveres moussaka ofte med et lag av eggeplommer og yoghurt på toppen, i stedet for bechamelsausen. I Midtøsten kan moussaka være en vegetarisk rett, hvor aubergine er hovedingrediensen, tilberedt med tomater, løk, hvitløk og kikerter.

En annen fascinerende detalj med moussaka er dens allsidighet. Den kan serveres som hovedrett, forrett eller tilbehør, avhengig av anledningen. I mange land serveres moussaka som en festlig rett på grunn av dens rikdom på smak og teksturer, men du kan også finne den i hverdagsmiddager både i Hellas og utenfor.

Moussaka gir oss en anledning til å dykke dypt inn i det greske kjøkkenet og feire dets kulinariske tradisjoner. Mens den kan være rett og slett himmelsk på ganen, forteller moussaka også en historie om kulturarv, tradisjon og historie. Så neste gang du tar en bit av moussaka, husk å sette pris på de rike smakene og de historiske røttene til denne bemerkelsesverdige retten.

Legg igjen en kommentar