Surstek av hvalkjøtt

Ingredienser
1 kg. hvalkjøtt surret som stek 1 liter skummet kultur 1-2 løk eller sjalottløk Salt og pepper 2 dl. kulturmelk 2 dl. vann
Tilberedning
Vask steken og legg den i en balje/fat som er litt større enn kjøttstykket, hell over 1 liter skummet kulturmelk, legg litt press på slik at kjøttet ikke flyter opp og ha dekk det til med lokk e.l. Sett det kaldt. La kjøttet ligge i intill 6 døgn for marinering. Snu på kjøttet hver dag. Ta opp kjøttet og skyll av det, tørk det godt og gni det inn med salt og pepper. Brun det på alle sider i en jerngryte. Ha også noen løkbåter som brunes lett. Sett i steketermometer, og hell over 2 dl. vann og 2 dl. kulturmelk (noen bruker kulturmelken fra marinaden, jeg foretrekker «ny») Tilsett 1 ts. salt og pepper (gjerne hel, 10-15 korn). Vil du «viltsmak» kan du godt tilsette 2-3 einerbær og 5-6 skiver geitost. Kok opp, skru ned og la det stå å trekke i 1-1.5 timer eller til steketermometeret viser 60-65 grader. (det kan også stå i stekeovn på 150 grader, også da må du bruke steketermometer) Ta opp kjøttet og pakk det inn i aluminiumsfolie. Sil kokekraften. Lag brun saus og bruk kraften som væsketilsetning, du må kanskje spe med litt annen kraft i tillegg, det varierer litt avhengig av hvor mye væske kjøttet slipper. Smak til sausen med salt og pepper og gjerne en ss. rømme. Serveres med kokte poteter.

Om Surstek av hvalkjøtt

Hvalkjøtt har en lang historie i norsk matlaging, og surstek av hvalkjøtt er en særlig elsket rett. Til tross for kontroverser knyttet til hvalfangst, blir hvalkjøtt betraktet som en delikatesse av mange, spesielt i nord-Norge. Les videre for å lære mer om denne spesielle retten.

Siden hval er et sjødyr, har kjøttet en distinkt smak som kan minne litt om både oksekjøtt og sjømat. Hvalkjøtt er mørkt, næringsrikt, og har høyt proteininnhold. Surstek av hvalkjøtt er en gammel norsk oppskrift som innebærer en langsom kokeprosess som mjukner kjøttet og gir det en rik og robust smak. Retten blir tilberedt ved å marinere hvalkjøttet i en blanding av vann, eddik og forskjellige krydder som laurbærblad, allehånde og nellik. Marineringen kan vare i alt fra flere timer til flere dager, avhengig av hvilken dybde og styrke det er ønskelig med på smaken.

Tilberedning av surstek av hvalkjøtt er en tidkrevende affære. Først skal kjøttet være i marinaden i ca. tre dager før det stekes eller kokes. Etter marineringen skal kjøttet stekes til det får en fin brunfarge, for deretter å kokes i samme væske som det har marinert i. Når kjøttet er mørt, lages det en jevning av mel og litt av kokevannet. Kjøttet kan også kokes med grønnsaker som løk, gulrøtter og poteter for en mer helhetlig rett.

Denne retten kan serveres med en rekke tilbehør som grovt brød, poteter, grønnsaker, rosenkål, surkål eller lignende. Tradisjonelt blir det i nord-Norge også servert med flatbrød og tyttebærsyltetøy. Til drikke er øl og akevitt tradisjonelt, men også rødvin kan fungerer godt til.

Det er viktig å merke seg at hvalfangst og konsum av hvalkjøtt er et kontroversielt tema globalt. Norge er et av få land som fremdeles driver med hvalfangst, rettferdiggjort av behovet for bærekraftig bruk av marine ressurser. Lokale matkulturer og tradisjoner holder oppskrifter som surstek av hvalkjøtt i hevd, men forbruk av hvalkjøtt er ikke så utbredt som det en gang var.

Kjennetegnene på surstek av hvalkjøtt er den robuste og kraftige smaken, noe som gjør denne retten unik og minneverdig. Enten du er på besøk i Norge eller bor her, kan en smak av denne tradisjonelle retten være en kulinarisk opplevelse utenom det vanlige. Og husk, som med alle matretter, bør det nytes med respekt for de kulturelle og miljømessige faktorene som følger med.

Legg igjen en kommentar