Moules Basis Gryte

Ingredienser
pr porsjon som hovedrett 1 kg Norske Dyrkede blåskjell 1/2 stilk stangselleri, finhakket 1/2 liten løk, finhakket 5 cm purre, finhakket 1 ss smør eller olivenolje
Tilberedning
Vær generøs – kjøp inntil 1 kg Norske Dyrkede Blåskjell per gjest. Oppbevar skjellene kjølig og mørkt (tildekket). Kun levende skjell skal brukes. De skjellene som gaper litt, vil lukke seg om du gir de et lite kakk. Tviler du så legg dem i vann. Kast de som ikke lukker seg. Ha blåskjellene i en kjele sammen med løk, purre, selleri og smør/olje. Bruk sterk varme, da går det raskt. Sett på lokk. Etter 3- 4 minutter ristes kjelen 3 ganger, slik at de underste skjellene kommer opp. Damp videre 3 – 4 minutter til skjellene har åpnet seg og server straks. Når skjellene åpner seg kan du tilføre den smaken du ønsker. Kast de skjellene som ikke har åpnet seg etter damping. Tips Majones og Pommes frites brukes som tilbehør. Nystekt loff smaker også godt som tilbehør Moules Red Hot Chilli pr porsjon som hovedrett 1 Moules basisgryte (NB! se oppskrift på Moules Basis Gryte) 1 finhakket rød chilli (sterkt) 1 stk sitrongress eller sitronskall 1 dl kokosmelk Finhakk den nederste og innerste delen av sitrongresset og skjær resten i ca 3 cm store biter. Tilsett kokosmelk, finhakket chili og sitrongress når blåskjellene er dampet og åpne, rist, kok opp og server straks. Tips Kokosmelk kan byttes med fløte. Søt chillisaus kan brukes til slutt for å gi sterkere smak

Mer om Moules Basis Gryte

«Moules Basis Gryte» er en berømt belgisk rett, oversatt til «grunnleggende blåskjellgryte» på norsk. Blåskjellene som brukes i denne retten er kjent for sin ferskhet og høy kvalitet. Disse små sjømatdelikatessene er pakket med smak og helsefordeler, og Moules Basis Gryte er en fantastisk metode for å udfylde deres naturlige godhet.

En vesentlig faktor som påvirker kvaliteten på Moules Basis Gryte, er kvaliteten på blåskjellene selv. Det er viktig å velge blåskjell som er friske og lukket. Når skallet er lukket, indikerer det at blåskjellet er i live; men hvis det er åpent, kan det indikere at det er dødt og av dårlig kvalitet.

Tilberedningen av Moules Basis Gryte innebærer forskjellige stadier. Først skal blåskjellene renses grundig for å fjerne sand og grus. Dette gjøres ved å skrubbe skallene under rennende vann. Deretter skal de dyppes i en bolle med kaldt vann i 20 minutter for ytterligere rensing. Eter rensing skal blåskjellene dampes i en gryte med et lokk på.

Kokingen av blåskjellene skal gjøres med stor forsiktighet. Blåskjellene skal kun dampes til de åpner seg. Dette tar vanligvis mellom 3 til 4 minutter. Det er veldig viktig ikke å overkoke blåskjellene, da dette kan gjøre dem gummiaktige og mindre smakfulle.

I tillegg til blåskjellene, spiller smakstilsetningene også en betydelig rolle i smaken av Moules Basis Gryte. Vanligvis inkluderer dette hvitløk, løk, persille, timian, laurbærblader og hvitvin. Disse ingrediensene gir en sofistikert smaksprofil som komplimenterer det subtile hintet av sjø som kommer fra blåskjellene.

Oppsummeringsvis er Moules Basis Gryte mer enn bare en enkel sjømatrett, det er en kulinarisk opplevelse. Hvert trinn, fra valg av blåskjell til matlaging og sesongbetoning, er avgjørende for å skape den perfekte kombinasjonen av smaker og teksturer. Når det er tilberedt korrekt, er Moules Basis Gryte en hyllest til havets bounties, der smaken av hver enkelt blåskjell blir fremhevet og forsterket av de aromatiske urtene og krydder.

Legg igjen en kommentar