Koking av kraft på vilt

Ingredienser
Det lønner seg som regel ikke å kjøpe kjøtt for å koke kraft, ettersom det finnes buljongekstrakt (terning, pulver) av bra kvalitet i handelen. Har man derimot tilgang på kjøtt, ben, avskjær etter jakt, slakt eller storkjøp, bør man ta vare på dette og koke kraft. Kraftben er også av og til å få kjøpt i butikken. Ben fra storfe, elg, rein, rådyr etc. gir mer smak enn ben fra gris. Kalveben gir ekstra fin kraft. Knekk bena i ca 5 cm lange stykker. Skjær eventuelt kjøtt i mindre biter. Legg ben og kjøtt i en stor gryte eller kokekar. Mål opp og hell på kaldt vann til ben og kjøtt er dekket. Tilsett 1 ts salt pr. liter vann (3 ts = 1 ss).
Tilberedning
OBS! Til mørk kraft med kraftig smak legges kjøtt og ben i en langpanne og brunes i stekeovn først, ca 20 minutter ved 225-250 C ovnsvarme. Kok kraften sakte uten lokk i 4-5 timer. Skrelte røtter, for eksempel gulrøtter, persillerot, knollselleri, løk eller purre, persillestilker og noen pepperkorn, timian eller einerbær, legges i etter halve tiden. Smak på kraften. Når den er ferdig, skal den ha kraftig smak og ha kokt noe inn. Sil kraften og avkjøl den så raskt som mulig for holdbarhetens skyld. Små mengder kraft oppbevares noen dager i kjøleskap. La da fettkaken ligge på som et beskyttende lokk. Ta ellers bort fettkaken, øs opp kraften i frysebegere eller plastposer og frys den inn.

Mer om emnet: Koking av kraft på vilt

Å koke kraft på vilt er en gammel tradisjon i Norsk matlaging. Mange viltjegere og matentusiaster setter pris på denne metoden for å trekke ut mest mulig smak og næringsstoffer fra viltet. Men prosessen rundt å koke kraft på vilt er mer kompleks enn det kanskje ser ut ved første øyekast.

Kraft koking startes som oftest ved å bruke bein og avskjær fra viltet. Dette inkluderer alt fra kraftben, krage, knoker og eventuelle avskjæringer fra kjøttstykker som er tatt ut til annen bruk. Disse bitene er rike på kollagen, en type protein som vil bidra til å gi kraften en fyldig konsistens og rik på smak. Det er viktig å rense viltet godt i kaldt vann før du starter kokingen for å eliminere eventuelle urenheter.

Prosessen med å koke kraft tar tid. Minimum koketid for å oppnå en god kraft er seks timer, men mange kokker anbefaler å la kraften putre på lav varme i opptil 24 timer. Prinsippet er at jo lenger kraften koker, desto mer smak og næringsstoff blir eksraktert fra viltet. Derfor er tålmodighet en nøkkel ingrediens i denne prosessen.

Behersker man teknikken med å koke kraft på vilt, kan man lage utallige deilige retter og sauser. Kraften kan for eksempel brukes som basis i gryteretter, supper, sauser, eller benyttes til å koke ris eller pasta. Dette gir rettene en dyp og rik viltaroma som er vanskelig å oppnå med kommersielle buljonger eller fond.

Til slutt er det verdt å merke seg at kraft på vilt er høyt verdsatt for sin ernæringsprobfile. Kraften er full av proteiner, mineraler, og vitaminer som er gunstige for helsen. Så ikke bare smaker det godt, det er også bra for kroppen din. Koking av kraft på vilt er absolutt en dyktighet verdt å mestre på kjøkkenet.

Legg igjen en kommentar