Garam masala

Ingredienser
1 1/2 ts pepperkorn 4 ss hele koriander 2 ts spisskummenfrø (zeera) 10-12 hele, store kardemommefrø (brune) 6-8 nellikspiker 1 kanelstang
Tilberedning
Rens krydderet for rusk og støv. Bruk gjerne et dørslag til å riste bort støvpartikler. Mal krydderet i en hurtigmikser, mandelkvern eller knus det i morter. Krydderet kan også varmes lett i en stekepanne før det males.

Mer om emnet: Garam masala

Garam Masala er en krydderblanding som er dypt plante i mange indiske retter. Den spiller en betydelig rolle i definisjonen av de unike smakene i det indiske kjøkkenet med sin piquante, varme og krydrede touch. Imidlertid, er det ikke alle som vet om mangfoldet av sine helsefordeler og kulturelle betydninger.

For å begynne med betyr «Garam Masala» bokstavelig talt «varm krydder» når den blir oversatt fra Hindi. «Garam» henviser til «varme» på subcontinentet, mens «Masala» betyr en blanding av krydder. Denne oversettelsen er ikke bare bokstavelig, men også symboliserer den edle virkningen av garam masala i Ayurvedisk medisin, der «varme» krydder hjelper til med å øke stoffskiftet og fordøyelsen.

Selv om ingrediensene i Garam Masala kan variere, har de mest vanlige komponentene en rikdom av helsemessige fordeler. For eksempel fremmer kanel blodsukker kontroll, kardemomme støtter fordøyelsen, sorte pepperkorn stimulerer fordøyelsen, og nellik kan ha anti-inflammatoriske egenskaper. Denne dynamiske blandingen av krydder kan dermed gi en støttende boost til mange fysiske funksjoner.

Den kulturelle betydningen av Garam Masala er også fascinerende. Opprinnelig laget med en stampe og morter, ble samlingen av krydder ofte spesielt valgt og satt sammen av hver familie etter deres oppskrift, og dermed skapte et særegent uttrykk for familiens kulinariske identitet. Denne praksisen har ført til at det finnes et bredt spekter av Garam Masala-blandinger over hele India og Nepal, med regionale forskjeller og familiære variasjoner som reflekterer den rike kulinariske mangfoldigheten i Sør-Asia.

I dagens globale gastronomi-scene har Garam Masala funnet sin plass i kjøkkenskap rundt om i verden, med både autentiske og tilpassede versjoner som hyppig benyttes. Det er ofte brukt som en nøkkel ingrediens i curry retter, tikka og biryani, samtidig som det gir et hint av varme og kompleksitet til vesterlandske retter som gryteretter, supper og pastaer.

Så neste gang du nyter et måltid med Garam Masala, husk den rike tradisjonen, helbredende egenskapene og kulturelle mangfoldet som hver teskje bringer til tallerkenen din!.

Legg igjen en kommentar