Sneglesmørbrød av mordersnegler

Ingredienser
20 mordersnegler, en rød løk, en gulrot, krydder, for eksempel persille eller timian, litt eddik og noen pepperkorn.
Tilberedning
Skyll sneglene nøye, og gni dem inn med salt. Skyll mer for å få bort så mye slim som mulig. Forvell sneglene i tre eller fire omganger med rent vann. Kok opp to liter vann og tilsett krydder, løk, gulrot og eddik. La sneglene koke en time. Skjær et snitt i buken på hver snegle og kast innmaten. Hakk opp resten av sneglekroppen. Til smørbrødet: 1 dl hakket bacon, 1 hakket løk, 3 finhakkede hvitløk, en halv finhakket chili, 1 dl hakket krydder, 1 strimlet sitronskall, 4 skiver godt brød. Stek brødskivene gyllenbrune på begge sider. Strø på sukker, chilipulver og salt. Bak i ovn i 15 minutter på 200 grader. Fres baconet i smør med hvitløk, løk og chili. Hell i sneglene og fres i et minutt. Fordel snegleblandingen på brødskivene og topp med persille.

Mer om Sneglesmørbrød av mordersnegler

Selv om det kan høres utrolig ut, har mordersnegler, som i utgangspunktet er regnet som skadedyr i mange hager rundt om i Europa, nylig fått en uvanlig rolle i matlaging. Sneglesmørbrød av mordersnegler er blitt en ny og spennende rett på gourmet-restauranters meny.

Mordersneglene kalles også iberiaskogsnegle, og er egentlig en invasiv art som først dukket opp i Nord-Europa på 1980-tallet. De har siden spredt seg raskt og er nå en reell plage for hageeiere. Men med sneglesmørbrød, endres perspektivet på disse krypende skapningene. Faktisk har mange innovative matelskere begynt å se på mordersnegler som en bærekraftig og smakfull matressurs.

Tilberedningen av sneglesmørbrød krever litt innsats, men resultatet er verdt strevet. Først må sneglene fanges og renses, noe som typisk innebærer en «fasteperiode» på flere dager, hvor sneglene holdes i en beholder med lett tilgang til vann, men uten mat. Deretter blir de blansjert og deretter langsomt kokt i en bouillon av grønnsaker, urter og kanskje en skvett hvitvin. Sneglekjøttet blir så plukket ut av skallet, hakket og blandet med smør, hvitløk, persille og andre krydder før det blir smurt på brød og kort stekt.

Resultatet er et smørbrød av høy kvalitet som har overrasket mange med sin dybde av smak. Sneglekjøttet har en mild, jordaktig smak som harmonerer godt med aromatene av hvitløk og urter. Det er verdt å merke seg at de som har prøvd sneglesmørbrød, ofte beskriver det som en delikatesse.

Mens sneglesmørbrød kanskje er en nyskapning i Norge, har bløtdyr som snegler en lang historie som mat i andre deler av verden, spesielt i fransk og spansk kjøkken. I tillegg har oppdrett av snegler, kjent som helikulturre, økt i popularitet som et bærekraftig alternativ til mer tradisjonelle former for kjøttproduksjon. Så selv om mordersnegler kanskje fortsatt er en plagsom hagepest, bringer de potensielt med seg en sølvkant: muligheten til å utforske nye spennende retter som sneglesmørbrød.

Med hånden på hjertet kan vi si at mordersnegler kanskje har funnet sin unike plass i det norske kjøkken. Fra å være hageplage til å bli en smaksopplevelse, har disse dyrene virkelig gjennomgått en bemerkelsesverdig transformasjon. Så neste gang du ser en mordersnegl i hagen, kan du kanskje tenke på den som potensiell mat istedenfor en plage.

0 kommentarer om “Sneglesmørbrød av mordersnegler”

  1. dette må være en dårlig spøk – kan du vise til referanser som omhandler mordersnegler som mat?

Legg igjen en kommentar