Skinkepai

Ingredienser
DEIG 25 gram gjær 2 1/2 dl lunkent vann 1/2 ts salt 2 ss olje 2 dl grov sammalt hvete 4 dl hvetemel FYLL 400 gram skinke – i terninger 150 gram brokkoli eller purre 2 1/2 dl melk 3 egg 150 gram jarlsbergost salt og pepper muskat
Tilberedning
1. Rør gjæren ut i det lunkne vannet. Tilsett salt, olje og mel og arbeid deigen godt sammen. La den heve i ca. 30 minutter. 2. Del brokkolien i buketter og legg den i kokende lettsaltet vann. Kok i ca. 3 minutter. La den renne godt av i dørslag. 3. Visp egg, melk og krydder lett sammen og tilsett revet ost. Kle en godt smurt, rund form (ca. 26 cm) med deigen, som skal gå over kanten på formen. 4. Fordel brokkoli og skinke over, deretter eggeblandingen. Stekes i ca. 40 minutter, til fyllet har stivnet, ved 200 grader nederst i ovnen. Server med salat til.

Mer om Skinkepai

Skinkepai er en klassisk og populær rett som mange personer liker å lage hjemme på grunn av sin enkelhet og samtidig, dens delikate smak. Ordet «pai» er av fransk opprinnelse og brukes om en rekke forskjellige retter, men i de fleste tilfeller er det snakk om en slags bakverk med forskjellige typer fyll. Skinkepai skiller seg ut som en saftig variant som kombinerer rike smaker av skinke, egg og ofte ost.

Til tross for sin enkelhet, gir skinkepai mange muligheter for variasjon. For eksempel kan man tilsette ulike urter som basilikum, persille eller oregano for ekstra smak. Noen liker også å inkludere grønnsaker som brokkoli, løk eller paprika for å gi paien mer tekstur og et sunnere preg. Også valg av skinke kan variere, noe som kan gi forskjellige smaksopplevelser.

Skinkepai er ikke bare en deilig rett, det er også en flott måte å bruke rester av skinke på. Skulle du ha rester av skinke etter for eksempel julaften eller påskefrokosten, kan dette enkelt brukes i en skinkepai. På denne måten får man en smakfull rett samtidig som man unngår matsvinn – en vinn-vinn situasjon!

Selv om den tradisjonelle skinkepaien er laget med kjøtt, er det også mulig å lage vegetariske varianter. Ved å bytte ut skinke med for eksempel tofu, tempeh eller vegetarisk skinke, kan man lage en like velsmakende variant uten kjøtt. Dette er et glimrende alternativ for vegetarianere, eller for de som bare ønsker å kutte ned på kjøttforbruket sitt.

Til slutt er skinkepai også en populær piknikrett. Den kan lages i en rund eller firkantet form og skjæres i porsjonsstørrelser. Og om den er pakket riktig, er den enkel å ta med seg ut. Faktisk er skinkepai ofte fått mer oppmerksomhet på en piknik enn mange andre retter, med sin tiltrekkende gyldenbrune farge og sin fristende, rike aroma som spreder seg raskt.

Håper denne artikkelen ga deg ny innsikt i skinkepaiens verden, og kanskje ble du inspirert til å lage din egen variant hjemme. Det viktigste er å eksperimentere og ha det gøy på kjøkkenet. Lykke til og god matlaging!.

Legg igjen en kommentar