Rabarbrapai

Ingredienser
175 gram smør 250 gram hvetemel 2 ss kaldt vann 1 eggeplomme 400 g rabarbra, i biter Skallet og kjøttet fra én appelsin Skallet og kjøttet fra én sitron 1 dl sukker 1/2 ts kardemomme 3 ss jordbærsyltetøy 1/2 dl eplejuice
Tilberedning
Lag paideigen ved å kjøre mel, smør, egg og vann i en kjøkkenmaskin. Klem den ut i en smurt paiform og spar litt deig til stripene. Kjevl ut resten på et bord med litt mel og skjær strimler til mønsteret på kaken (se bildet). Ha rabarbra, skall og fruktkjøtt fra appelsin og sitron, sukker, kardemomme, eplejuice og jordbærsyltetøy i en kjele. La det koke i ca. 8 minutter eller til rabarbraen er myk. La det avkjøles litt før du heller over paideigen. Stek i 40-50 minutter på 180 grader. Ta ut paien etter ca. 20 minutter og legg på strimler.

Mer om Rabarbrapai

Rabarbrapai er en av de mest tradisjonelle dessertene vi finner i den norske matkulturen. Men hva mange ikke vet, er at denne kaken skjuler mange interessante detaljer og flotte smaksopplevelser. I denne artikkelen skal vi derfor utforske noen av de mer ukjente aspektene ved rabarbrapai, fra dens historie, til fordelene med rabarbra, og til og med noen nye oppskrifter.

Historien om rabarbrapai er både fascinerende og litt mystisk. Selv om rabarbra har vært brukt i matlaging i over tusen år, spesielt i Asia, ble det ikke kjent i Europa før på 1700-tallet. Først på 1800-tallet begynte rabarbra å bli brukt i desserter som pai, noe som trolig startet i England. Derfra spredte det seg til andre deler av verden, inkludert Norge. Det er litt uklart når den første rabarbrapaien kom til Norge, men det antas at det kan ha skjedd på slutten av 1800-tallet eller begynnelsen av 1900-tallet.

En av de mest overraskende aspektene ved rabarbrapai er dens helsefordeler. Rabarbra er rik på kostfiber og vitamin C og er også kjent for å ha antioksidanter. Den har et høyt vanninnhold, noe som gjør den til en kalorifattig ingrediens. Men det er viktig å merke seg at mens rabarbra er sunt, kan mengden sukker som noen ganger blir tilsatt i paien, redusere denne helsefordelen.

En interessant faktor med rabarbrapai er variansen i oppskrifter. Tradisjonelt lages den med en enkel paideig, rabarbra, sukker, og noen ganger litt kanel og/eller vanilje. Men det er utallige variasjoner å prøve. Noen legger til frukt som jordbær eller epler for å balansere rabarbraens syrlighet, mens andre eksperimenterer med forskjellige krydder, som ingefær eller kardemomme. Det er også de som lager en crumble-versjon av paien, med en deilig, sprø topping laget av mel, smør og sukker.

Rabarbrapai er ikke bare en velsmakende dessert, men også et stykke av vår kulturarv. Det er en dessert som har eksistert i generasjoner, og fortsetter å bringe glede til matbord rundt om i landet. Og med så mange varianter å utforske, er det ingen grunn til at vi ikke kan fortsette å nyte denne klassiske kaken for mange år fremover.

Så neste gang du vurderer en dessert, hvorfor ikke prøve en deilig rabarbrapai? Ikke bare vil du bli møtt med en fantastisk smakskombinasjon, men du kan også glede deg over de mange helsefordelene som følger med.

Legg igjen en kommentar