Torta di Risotto

Ingredienser
1 middels stor squash, skåret i 1/2 cm tykke skiver på langs 3 hvitløksfedd, hakket 400 gram hermetiske hakkede plommetomater 1/2 ts balsamicoeddik 1 ts mørkt sukker 2 håndfuller fersk basilikum 2 1/2 dl arborioris (risottoris) 100 g mozzarellaost i 1 cm terninger 100 g fontina (eller annen hard ost), i 5 cm terninger 50 gram nyrevet parmesan 4 ss ristede brødsmuler havsalt og nykvernet pepper en brødform, lett penslet med olje
Tilberedning
Pensle squashskivene med olje og stek enten i en grillpanne til de er møre eller legg dem på en stekeplate og stek ved 200 grader i 15-20 min. Varm oljen, ha i hvitløk og fres til den avgir aromastoffer. (ikke brenn den!) Ha i tomater, eddik, sukker, salt og pepper. La det surre i 10-15 minutter, til blandingen har fått en tykkere konsistens. Ta av platen og rør inn basilikum. Kok risen i rikelig lettsaltet vann. (ikke nødvendig å måle opp) Småkok i ca 10 minutter til risen er mør men al dente. Hell av vannet. Bland ris og tomatsaus, rør inn ostene og smak eventuelt til med mer salt og pepper. Dryss den oljede formen med brødsmuler så den er helt dekket. Øs halve risblandingen oppi og trykk den fast. Legg squashskivene oppå blandingen og deretter resten av risen. Dekk med resten av brødsmulene. (Retten kan nå settes i kjøleskapet og stekes senere.) Stek ved 220 grader til den er gyllen og bobler rundt kantene. Ca 30-40 minutter. Ved servering hvelves retten og deles opp i skiver før servering. Server hjemmelagde hvitløksbaguetter og en fersk grønn salat med cæsardressing til.

Om Torta di Risotto

Torta di Risotto er en utrolig kulinarisk delikatesse som har sin opprinnelse fra det italienske kjøkken. Til tross for sitt navn, er det ikke en søt kake, men heller en risrett som er laget ved å stampe risottoen i en kakeform. Dette skaper en fantastisk kontrast mellom den sprø toppen og den kremete, smakfulle risottoen på innsiden. Den er en populær rett på grunn av dens unike uttrykk av tekstur og sublime smak, men mye av dens historie og metodikk er fortsatt ukjent for mange.

Navnet ‘torta di risotto’ kan forvirre mange, ettersom ‘torta’ på italiensk, hovedsakelig betyr ‘kake’. Men her i denne sammenhengen, refererer det til formen retten tar. Tradisjonelt sett er risotto langt ifra det vi forbinder med en ‘kake’. Men ved å pakke det inn i denne formen, får du en utrolig smakfylt opplevelse.

En av de mest interessante aspektene av denne retten er dens evne til å nyttegjøre seg av rester. Risotto på egenhånd har en tendens til å miste sin tiltrekningskraft etter en stund. Men med torta di risotto, har du en ypperlig måte å gjenvinne risottoens sjarm. Ved å steke den i ovnen, får du en rett med en knasende skorpe og kremet kjerne, som er like deilig som nykokt risotto.

Tilberedningen av torta di risotto kan variere sterkt, avhengig av hvor den er laget. Noen versjoner kan inkludere forskjellige oster, som mozzarella eller parmesan, for å gi det ekstra smak og konsistens. Andre kan bli tilberedt med ulike tilsetninger som sjampinjong, svinekjøtt eller trøffelolje, for å gi retten en ekstra forfinet smak. Dette gjør også torta di risotto til en svært allsidig rett, som kan tilpasses etter personlig gusto.

I de siste årene, har torta di risotto også fått et oppsving i popularitet utenfor Italia. Den tilbyr en spennende vri på den vanlige måten å servere risotto på og har fanget interessen til matelskere verden rundt. Ikke bare er det en nytelse for ganen, men også et festlig syn som er garantert å imponere gjestene.

Så, neste gang du har en rest med risotto, tenk på torta di risotto. Ikke bare vil du ha en flott måte å bruke opp overskuddet, men du vil også oppdage en reise av smaker som vil vekke sansene. Med sin enkle tilberedning og dype, rike smaker, er torta di risotto virkelig en matrett som fortjener mer anerkjennelse.

Legg igjen en kommentar