Flettebrød

Ingredienser
50 gr. margarin 2 ½ dl. melk 5 dl. varmt vann 50 gr. gjær 1 ½ ts. salt 1250 gr. hvetemel
Tilberedning
Smelt margarinen og lunk melken, bland i vann med passe temperatur (37 grader). Tilsett salt. Rør inn hvetemelet. Elt i minst 5 minutter. Hev deigen. Deigen heves ca. 30 minutter tildekt i skålen, eller den tømmes ut av skålen og legges på benken med et håndkle over ca. 10-15 minutter. Form så deigen til 2 flettebrød, vanlig avlang loff, rund loff eller annen fasong. Pensle brødene med sammenpisket egg og strø dem evt. med valmuefrø, sesamfrø, paprikapulver, pizzakrydder eller reven ost. Etterhev ca. 30 minutter med et håndkle over. Stekes nederst i ovnen, 220 grader i ca. 30 minutter.

Mer om emnet: Flettebrød

Flettebrød er en elsket baksttradisjon i mange skandinaviske land, inkludert Norge. Navnet stammer fra den unike måten deigen er vevd eller «flettet» på. Men flettebrød er mer enn bare sin attraktive form, det er også kjent for sin deilige smak som har gjort det til en favoritt blant mange.

Generelt er det et søtt brød, ofte krydret med kardemomme, men det er forskjellige variasjoner. Noen versjoner kan til og med inneholde tørket frukt eller nøtter for en ekstra smak og tekstur. Derfor kan flettebrød serveres som et søtt komplement til en frokost eller brukes som en base for en dessert.

Hemmeligheten bak flettebrødets attraktive form og flotte utseende er i fletteprosessen. Det krever litt dyktighet og tålmodighet, men resultatet er helt verdt det. Det begynner med å rulle deigen ut i lange strimler, som deretter blir nøye flettet sammen. Etter heving og steking får brødet sin karakteristiske gyldenbrune farge.

En interessant ting med flettebrød er at det ikke bare er forbeholdt daglig konsum. I Norge, og i andre nordiske land, er det ofte baket til spesielle anledninger. For eksempel kan du finne flettebrød på festbordet til jul, påske eller nasjonale høytider.

Så neste gang du skal bake, hvorfor ikke prøve å lage et flettebrød? Med litt øvelse kan du lage et vakkert, velsmakende brød som er sikker på å imponere dine gjester. Uansett anledning, er et flettebrød en herlig godbit å dele.

En kommentar om “Flettebrød”

  1. Hei,
    Et lite tips: Før inn at gjær skal i melk/smør/vann blandingen.
    God og enkel oppskrift.
    🙂

Legg igjen en kommentar