Skolebrød

Ingredienser
3 1/2 dl melk 1/2-1 pk gjær (25-50gram) 100 gr margarin 1 dl sukker 1 egg (kan sløyfes) 1 ts kardemomme (kan sløyfes) ca. 9 dl (550 gr) hvetemel 1 porsjon vaniljekrem av pulver eller ferdig vaniljekrem Kokosmasse
Tilberedning
Stekes ved 240*C i ca. 15 minutter midt i ovnen * Ta av litt av melet til utbakingen * Smuldre margarinen i melet * Varm melken til den er fingervarm, ca. 37*C * Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut med litt av melken. Bland i resten av melken * Tilsett melet med margarin, sukker, kardemomme og evt egg * Rør deigen til den er glatt og smidig, og sett den til heving ca. 1/2 time. (La den heve godt) * Ta deigen på bordet og elt den jevn. Del den i 10-16 like emner. * Trill ut som hveteboller og sett dem til heving * Lag vaniljekrem av pulver eller bruk ferdig vaniljekrem * Lag en fordypning i hver bolle og legg i en skje krem * Stek bollene til de er lette og har en lysebrun skorpe * Rør melis med vann til en glatt, tykk glasur * Smør melisglasur rundt vaniljekremen mens bollene er lunkne * Dryss kokosmasse over glasuren

Mer om Skolebrød

Skolebrød, også kjent som skolleboller i noen deler av Norge, er et uforglemmelig og deilig bakverk som er veldig populært blant både barn og voksne. Disse deilige godbitene består hovedsakelig av en lett søt gjærdeig, fylt med vaniljekrem, og toppet med melis og kokosflak. Navnet «skolebrød» kommer fra tradisjonen med at barna hadde dette som en del av lunsjpakken på skolen.

Selv om oppskriften på skolebrød kan variere noe avhengig av region, er det noen viktige elementer som forblir konstante. De bakes vanligvis med halvgrovt mel, som gir dem en litt rustikk tekstur. Rikheten i deigen kommer fra bruk av ekstra fett, enten smør eller olje. Egget i deigen gir bakverket dets gyldne farge. Vaniljekremen er gjerne laget med vaniljestang og egg, sammen med sukker og melk.

Skolebrød har en lang historie i norsk matkultur. Opprinnelig ble de bakt som en måte å bruke opp restene av søndagens dessert. Moren tok den overflødige rømmegrøten og blandet den med litt mel, sukker og gjær. Resultatet ble en deilighet som barna kunne nyte på skolen den påfølgende uken. Så fra en enkel, praktisk opprinnelse, har skolebrød vokst til å bli en elsket nasjonal godbit.

Hvis du har vært så heldig å besøke Norge, har du sannsynligvis sett skolebrød i bakerier og kafeer over hele landet. Da skolebrød er en av de mest ikoniske norske bakverkene, finnes det noen steder som er århundre gamle bakerier hvor oppskriften har gått i arv i generasjoner. Skolebrødets popularitet strekker seg også utover landets grenser. De er nå å finne i enkelte spesialbakerier rundt omkring i verden, slik som i USA og Australia, som en del av deres internasjonale utvalg.

Den internasjonale «skolebrød-dagen» feires hvert år på Norges nasjonaldag, 17. mai, men skolebrødet kan selvfølgelig spises året rundt. Hver region kan ha sin egen vri på skolebrødet, for eksempel ved å tilføye mer eller mindre kardemomme, ha ulike typer fyll, eller ved å endre deigens konsistens. Uansett variasjon, er skolebrød alltid en skattet del av det norske kaffebordet.

For mange nordmenn er skolebrød på størrelse med skillingsbolle, kanelsnurr, eller kringle. Det er en indikasjon på nasjonal stolthet og tradisjon, som minner oss om barndommens gleder. Å lage og nyte skolebrød kan være en fantastisk måte å glede seg over norsk kultur, enten du er i Norge eller annet sted i verden. Spis dem som de er, eller par dem med en varm kaffe eller te for å bringe frem alle de fantastiske smakene. Skolebrød er virkelig en velsmakende bit av norsk historie.

Legg igjen en kommentar