Ingredienser
250 g ytre- eller indrefilet av hjort 1/2 ts timian 1/2 ts knust pepper 5-6 knuste einerbær 20 g sukker 40 g grovt salt 20 g gulrot 10 g purre 20 g sellerirot 20 g løk 1 dl akevitt
Tilberedning
Småhakk alle grønnsakene. Gni kjøttet med krydder, salt, sukker og grønnsaker. Legg det i en passe stor form og slå over akevitten. Legg kjøttet i press og sett formen kjølig i 2-3 dager. Ta kjøttet opp og tørk det godt – og det er klart for servering. Pakk det i plast for lagring. Kjøttet kan lagres kaldt i ca 1 uke. Når det skal serveres så skjær i tynne skiver.

Mer om emnet: Akevittgravet hjort

Akevittgravet hjort er en tradisjonell skandinavisk delikatesse som er elsket for sin distinkte og rike smak. Dette utsøkte retten er en tålmodighetsprøve – en langsom prosess som forvandler ferskt kjøtt til en smakfull delikatesse ved bruk av naturlige konserveringsmetoder.

Akevittgravet hjort blir tradisjonelt tilberedt ved å marinere hjortekjøttet i en kombinasjon av akevitt, salt, sukker og forskjellige krydder. Akevitten gir en dyptgående og kompleks smak som komplementerer mildheten i hjortekjøttet, mens salt og sukker hjelper til med å bevare kjøttet. Denne prosessen kalles ‘graving’, et gammelt konserveringsmetode.

Et nøkkelelement i tilberedningen av akevittgravet hjort er tiden det tar. Marineringen skal vare i minst tre dager, men noen oppskrifter anbefaler opptil en uke for å få frem alle smakene. Dette gir tid for marinaden å trenge dypt inn i kjøttet, for å gi smak fra innsiden og ut.

Mens graving er en effektiv måte å konservere kjøttet på, er det også viktig å huske at det endelige resultatet også vil avhenge av kjøttets kvalitet. Det anbefales å bruke kjøtt fra frittgående hjort som har hatt et variert kosthold for å gi kjøttet en rik og robust smak.

Til slutt er det spesielle krav til hvordan akevittgravet hjort bør serveres. Tradisjonelt er det skåret i svært tynne skiver, ofte ved hjelp av en spesialisert skarp kniv. Dette hjelper til med å bryte ned kjøttets struktur og gjør det lettere å tygge. Serveringen kan variere, men ofte serveres det sammen med flatbrød eller knekkebrød, samt ulike syltetøy, for å balansere den rike smaken.

Akevittgravet hjort er en substansiell og spennende rett, hvor den komplekse smaken utvikles over tid. Denne delikatessen representerer det beste av tradisjonell skandinavisk matlaging og fremkaller en følelse av nostalgi og varme.