Amerikansk eplepai

Ingredienser:
Paideig: 5dl mel 2 ss Sukrin 1 ts salt eplepai 2oo g smør (gjerne usaltet) 5-6 spiseskjeer kaldt vann Fyll: 6 epler 1 dl Sukrin Saft av 1 friskpresset sitron 1/2 ts muskat (valgfritt) 1/2 ts kanel 1 ts maisennamel 2 ts smør 50 g rosiner (valgfritt)

Fremgangsmåte:
Paideig: Ha mel, Sukrin og salt i en bolle. Smuldre inn smøret til deigen får en grov konsistens. Rør inn 5 skjeer vann, så deigen blir fuktig. Hvis deigen ser tørr ut, ha i den siste skjeen med vann. Kna deigen 3 ganger med litt mel. Del deigen i to og trykk hver del ut på 20cm store tallerkener. Ha plastfolie over, og la deigen stå i kjøleskapet i minst en time (kan gjerne stå lenger). Fyll: Forbered eplene mens paideigen forstekes ved 200 grader (5-10 min). Kutt opp 6 epler i tynne skiver. Ha skivene i en bolle og hell over saften fra en frisk-presset sitron. Rør sammen Sukrin, muskat, kanel og maisenna i en bolle og strø det over eplene mens du rører. Til slutt: Legg eplene på den ene deigen, og tilsett smøret. Sett så på topp-deigen. Stek den i stekeovnen ved 175 grader i ca 40 minutter. Paien er ferdig når deigen har blitt gyldenbrun og eplene koker.

Mer om Amerikansk eplepai

Amerikansk eplepai er et ikonisk element innenfor amerikansk kultur og kulinariske tradisjoner. Oppfattet som en sentral del av det amerikanske kjøkkenet, er dette mettende bakverket uunnværlig ved høytider som Thanksgiving. Men hva mer finnes det å lære om denne søte delikatessen?

Mange antar kanskje at eplepaien stammer fra Amerika, med uttrykket «as American as apple pie» rotfestet i det kollektive språket. Men faktum er at desserten har røtter som strekker seg langt tilbake i historien, til det middelalderens Europa. De første skrevne oppskriftene på eplepai kan man finne i engelske kokebøker fra det 14. århundre. Den amerikanske versjonen av eplepaien tok form på 1700-tallet, da epletrær ble mer utbredt i koloniene.

Et unikt aspekt ved amerikansk eplepai er hvordan det har evolvert over tid. I tidligere versjoner var det faktisk vanlig å ikke spise paibunnen. Bunnen, ofte referert til som «coffyn», ble primært brukt for å holde sammen ingrediensene under steking. Over tid har bunnen blitt en viktig del av paien, og mange oppskrifter understreker nå at en god, sprø bunn er nøkkelen til en perfekt eplepai.

Utvalget av epler benyttet i en amerikansk eplepai varierer også, og hver tilfører sin unike smak. Noen foretrekker søte epler som Red Delicious og Fuji, mens andre insisterer på at sure epler som Granny Smith gir en mer balansert smak. I noen regioner tilsettes det til og med krydder som kanel og muskat for å gi paien et ekstra smaksløft.

Amerikansk eplepai har etter hvert også finnet mange variasjoner. En spesiell variant er den såkalte «mock apple pie» som stammer fra depresjonstiden, da epler var vanskelige å anskaffe. Ritz-kjeks ble brukt som erstatning for epler, og mange hevder at smaken er forbløffende lik den opprinnelige. Andre deilige varianter inkluderer dutch apple pie, med et toppinglag av smuler, og eplepai med cheddarost i deigen.

Til syvende og sist er amerikansk eplepai et testamente til amerikansk kreativitet og innovasjon, både i kjøkkenet og utover. Fra middelalderens Europa til moderne Amerika, har denne paien evnet å bevare sin popularitet og kjærlighet gjennom tiden. Den er ikke bare et deilig bakverk, men også et stykke levende historie.

En kommentar om “Amerikansk eplepai”

  1. hmm veldig god men anbefaler 6,5 epler eller seks og en halv.
    fordi de tørker litt ut, men utrolig god!!

Legg igjen en kommentar