Amerikansk eplepai (20cm paiform)

Ingredienser:
Paideig: 5dl mel 2 ss Sukrin 1 ts salt eplepai 2oo g smør (gjerne usaltet) 5-6 spiseskjeer kaldt vann Fyll: 6 epler 1 dl Sukrin Saft av 1 friskpresset sitron 1/2 ts muskat (valgfritt) 1/2 ts kanel 1 ts maisennamel 2 ts smør 50 g rosiner (valgfritt)

Fremgangsmåte:
Paideig: Ha mel, Sukrin og salt i en bolle. Smuldre inn smøret til deigen får en grov konsistens. Rør inn 5 skjeer vann, så deigen blir fuktig. Hvis deigen ser tørr ut, ha i den siste skjeen med vann. Kna deigen 3 ganger med litt mel. Del deigen i to og trykk hver del ut på 20cm store tallerkener. Ha plastfolie over, og la deigen stå i kjøleskapet i minst en time (kan gjerne stå lenger). Fyll: Forbered eplene mens paideigen forstekes ved 200 grader (5-10 min). Kutt opp 6 epler i tynne skiver. Ha skivene i en bolle og hell over saften fra en frisk-presset sitron. Rør sammen Sukrin, muskat, kanel og maisenna i en bolle og strø det over eplene mens du rører. Til slutt: Legg eplene på den ene deigen, og tilsett smøret. Sett så på topp-deigen. Stek den i stekeovnen ved 175 grader i ca 40 minutter. Paien er ferdig når deigen har blitt gyldenbrun og eplene koker.

Kommentarer:
Nydelig pai på amerikansk vis.

Mer om Amerikansk eplepai (20cm paiform)

Amerikansk eplepai er en tradisjonsrik rett som mange forbinder med koselige høstkvelder, kanskje etter en dag med epleplukking i hagen. Opprinnelsen til den amerikanske eplepaien er, som mange gode oppskrifter, innhyllet i både historie og mystikk. Noen mener at den første oppskriften stammer fra de engelske kolonistene på 1700-tallet, mens andre hevder at den er av hollandsk opphav. Uansett opprinnelse, den amerikanske eplepaien har blitt en bauta i amerikansk matkultur.

Hva er det som skiller en amerikansk eplepai fra andre eplepai typer? Først og fremst er det variasjonene i oppskriften som skiller den amerikanske versjonen fra andre. For eksempel inneholder mange amerikanske oppskrifter krydder som kanel og muskatnøtt, mens europeiske oppskrifter ofte er renere i smaken og lar eplene dominere mer. I tillegg er det tradisjonelt sett mer sukker i de amerikanske variantene, selv om denne trenden har endret seg noe de siste årene.

En annen spesifikk ting med den amerikanske eplepaien er at den ofte lages i en paiform med 20 cm i diameter, noe som gir den en helt spesiell form og størrelse. Denne størrelsen er perfekt for å skape den riktige balansen mellom epler og deig og gir plass til nok fyll til å gjøre paien saftig og velsmakende. Det er også viktig å merke seg at mange amerikanske oppskrifter inkluderer et ekstra lag deig på toppen av paien, noe som skaper en herlig, knasende overflate.

Hvis du ønsker å prøve deg på å lage en tradisjonell amerikansk eplepai, er det viktig å velge riktige epler. De skal være faste og litt syrlige for å motvirke sødmen i sukkeret. Amerikanere foretrekker ofte sorter som Granny Smith eller Golden Delicious, men norske epler som Aroma eller Gravenstein kan også gi gode resultater.

Til slutt, den amerikanske eplepaien skal serveres varm og er perfekt med et dryss av melis eller en kremkule ved siden av. Og husk, det er ingen skam å bruke en god vaniljeis, det er faktisk sterkt anbefalt!

Mens oppskrifter og ingredienser kan variere, er det ingen tvil om at amerikansk eplepai er en deilig dessert som bringer minner om komfort og glede. Fra høstens ankomst til Thanksgiving-feiringen, er det få ting som sier «hjemmekoselig» mer enn en varm eplepai.

Legg igjen en kommentar