4 ts friske lavendelblomster eller 2 ts tørkede
2 ts friske timianblader eller 1/2 ts tørkede
2 ts frisk vintersar eller 1 ts tørket
12 pepperkorn
1 1/2 ts salt
1 and på ca 2 3/4 kg, med innmat
4 ss honning med kraftig smak (lavendel eller akasie)
3 ss rødvinStøt eller mal 2 ts lavendelblomster, timian, sar, pepper og salt i en morter eller krydderkvern.
Fjern innmaten og alt fettet inne i buken på anden. Skyll og tørk fuglen med kjøkkenpapir. Skjær et skrått rutemønster i fettet på brystet med en skarp kniv. Unngå å skjære inn i kjøttet. Gni anden utenpå og inni med urteblandingen. Legg lever, hjerte og krås tilbake i buken. Kast halsen. Legg anden med brystet opp på rist over en langpanne.
Stek anden i 2 timer ved 180 C. Ta anden ut av ovnen og hell av fettet i langpannen, bortsett fra 1 ss. Fordel 2 ss av honningen over andebrystet og sett anden tilbake i ovnen i 10 minutter. Ta den igjen ut av ovnen og øs den med kraften, som nå er blandet med honning. Stek anden videre i ovnen i 10 minutter. Ta anden ut, fordel de resterende 2 ss honning på brystet og strø 1 ts frisk lavendel over. Stek videre i 10 minutter, øs med kraften og stek til slutt 5 minutter, før du tar anden ut av ovnen. Den er ferdigstekt når kraften som kommer ut når du stikker en nål i den, er rosa, men klar, eller når et steketermometer stukket inn mellom lår og bryst viser 74 C. Skinnet skal være sprøtt og mørkebrunt.
Legg anden over på et fat, dekk den løselig til med aluminiumsfolie og la den hvile i 10 minutter, mens du gjør ferdig sausen. Hell av fettet som har samlet seg, slik at det er igjen ca 3 ss kraft i langpannen. Sett den over middels varme og tilsett lavendelblomstene som er igjen, ca 1 ts friske eller 1/2 ts tørkede, og rødvinen.
Kok ut langpannen mens du rører med en tresleiv, slik at alt fastbrent løsner fra bunnen. Rør i 3-4 minutter, til alt er godt blandet og har kokt litt inn. Hold sausen varm.
Ta innmaten ut av buken. Skjær opp anden, legg vinger, bein og lår for seg og skjær brystet i skiver. Legg andestykkene og innmaten på et varmt fat. Drypp sausen over og server med en gang.
Mer om: And med lavendelhonning
Å smake på tilberedt and med lavendelhonning er som å bli transportert til en idyllisk fransk landsbygd. Ved å parre sammen rik og fet and med det søte og floralpregede lavendelhonning, skapes det en kulinarisk kombinasjon som både vekker sansene og smelter på tungen.
Utvilsomt er and og lavendelhonning et matpar som ofte overses, men definitivt fortjener mer oppmerksomhet. Andens smakfulle og næringsrike kjøtt er et veldig godt grunnlag for et måltid. Tilsettelse av lavendelhonning fører til en uventet, men hyggelig overraskelse. Denne unike honningen, med sin myke og floral aroma, komplementerer andens kraftige smak på en overraskende og fornøyelig måte.
Opprinnelig kommer denne oppskriften fra Provence i Frankrike, hvor både and og lavendel er rikelig tilgjengelig og sterkt verdsatt. Å velge lavendelhonning fra denne regionen sikrer at du får en honning av høy kvalitet, med den distinkte lavendel smaken som er så viktig i denne retten.
Tilberedning av and med lavendelhonning er en ganske enkel prosess. Anden stekes først i ovnen til den har blitt pent brun, før man pensler på lavendelhonningen mot slutten av steketiden for å tillate at smakene smelter sammen. Resultatet er en rett med en fantastisk ytre skorpe, saftig kjøtt på innsiden og en ravfarget saus med en dyp og harmonisk smak av honning og lavendel.
Å smake på denne retten vil være en minnerik opplevelse. And med lavendelhonning er en rett som kombinerer det velkjente med det uventede, og skaper en smaksopplevelse uten like. Uansett om du er en erfaren kokk eller en nybegynner på kjøkkenet, vil denne retten med garanti etterlate et varig inntrykk hos både deg og dine gjester.