Ingredienser
4 stk. løk 6 ss smør 8 dl hønsebuljong (utblandet) 12 dl konsentrert appelsin (frossen, små bokser) 3 ss maisennamel ca. 1 pt. frisk estragon 4 stk. appelsin (til pynt)
Tilberedning
Sausen kan gjerne lages dagen i forveien og gis et oppkok og god omrøring før servering. Finhakk løken og surr den i smør i en panne til den blir blank. Ha alt over i en kjele som tar minst 3 l. Hell på buljong og appelsinjus og la alt koke noen minutter. Jevn sausen med maisenna utrørt i litt kaldt vann. Kok opp og smak til med salt og hakket estragon. Sil sausen før servering. Skjær skallet av appelsinene og skjær ut appelsinbåter uten skinn. Pynt fatet med disse. Server sausen til stekte kyllingfileter med varm appelsinsaus, kokte poteter og grønnsaker, f.eks. lettkokt blomkål, brokkoli og endive (sikori).

Mer om Appelsinsaus

Appelsinsaus er en unik sausvariant som ofte brukes til å komplementere smaken av flere typer retter. Denne sausen er kjent for sin distinkte søt-syrlige smak, som kommer fra de ferske appelsinene, og gir en utsøkt duft og aroma til de rettene den serveres med. Denne sausen er ikke bare smakfull, men også fylt med C-vitamin som er bra for immunforsvaret.

Til tross for sin smaksintensitet, er appelsinsaus nokså enkel å lage. For å lage en klassisk appelsinsaus, trenger man ferske appelsiner, sukker, vann, og litt maizenamel for å fortykke sausen. Først kokes sukker og vann sammen til en sirup. Deretter tilsettes saften og skallet av appelsinene, og det hele smaksettes etter preferanse. Til slutt tilsettes maizena for å gi sausen dens fyldige konsistens. Og der har du det – en nydelig, hjemmelaget appelsinsaus.

Noe av det fantastiske med appelsinsausen er dens mangfold i bruk. Den kan serveres sammen med alt fra fugl, svinekjøtt, fisk eller vegetarretter. Den syrlige smaken fungerer spesielt godt mot rike, fetere retter, der den bidrar til å balansere og utheve matens naturlige smaker. Mange elsker å kombinere appelsinsaus med and, der sausens syrlighet bidrar til å kutte gjennom andens rike og fete smak.

Men appelsinsaus er ikke begrenset til bare hovedretter. Den fungerer fantastisk også i desserter. Tenk deg, for eksempel, en luftig ostekake med et lag av søt og syrlig appelsinsaus på toppen. Eller hva med en porsjon vaniljeis med appelsinsaus drizzlet over? Mulighetene er endeløse når det kommer til denne allsidige sausen.

Det er også flere variasjoner av appelsinsaus som du kan prøve. Du kan for eksempel legge til litt revet ingefær for en spennende vri, eller du kan blande sausen med litt soya for en asiatisk-inspirert versjon. Hvis du liker varme, kan du prøve å lage en spicy appelsinsaus ved å tilsette litt chili.

For å oppsummere, er appelsinsaus en utrolig fleksibel saus som kan brukes til en rekke retter, både hovedretter og desserter, og gir en frisk, syrlig og søt velsmakende kick til ethvert måltid. Med dens enkelhet i forberedelse og allsidighet i bruk, er appelsinsaus virkelig en oppskrift verdt å prøve og eksperimentere med.