Ingredienser
4 stk. løk 6 ss smør 8 dl hønsebuljong (utblandet) 12 dl konsentrert appelsin (frossen, små bokser) 3 ss maisennamel ca. 1 potte frisk estragon 4 stk. appelsin (til pynt)
Tilberedning
Finhakk løken og surr den i smør i en panne til den blir blank. Ha alt over i en kjele som tar minst 3 l. Hell på buljong og appelsinjus og la alt koke noen minutter. Jevn sausen med maisenna utrørt i litt kaldt vann. Kok opp og smak til med salt og hakket estragon. Sil sausen før servering. Skjær skallet av appelsinene og skjær ut appelsinbåter uten skinn. Pynt fatet med disse. Server sausen til stekte kyllingfileter med varm appelsinsaus, kokte poteter og grønnsaker, f.eks. lettkokt blomkål, brokkoli og endive (sikori).

Mer om Appelsinsaus

Appelsinsaus er en næringsrik saus rik på vitamin C, som har vokst i popularitet grunnet dens unike smak og fleksibilitet i en rekke kjøkkenkulturer. Fra friske salater til smuldrende dessertkreasjoner og familiefavoritt kyllingretter, dens anvendelighet kan ikke overses. Så, hva er denne spennende sausen, og hvordan kan du lage den hjemme?

Appelsinsaus er en typisk saus laget av appelsinjuice, sukker, litt sitronsaft og maisstivelse. Den har en søt og litt syrlig smak som gjør den til en perfekt ledsager for mange retter. Den kan brukes både som marinade til kjøtt og fisk, og i desserter som en saus til pannekaker eller is. Sausen er rik på vitamin C og fiber fra appelsinene, og gir en frisk og fruktig smak som får tennene til å løpe i vann.

En grunnleggende oppskrift på appelsinsaus starter med å koke appelsinjuice (frisk eller fra butikken) med sukker til det blir en sirupaktig konsistens. Deretter tilsettes en blanding av vann og maisstivelse for å tykne sausen. For å legge til en ekstra dimensjon av smak, kan du også inkludere litt revet appelsinskall. Du kan variere mengden sukker og sitronsaft i henhold til ønsket sødme og surehet. Noen oppskrifter kan også inkludere ingredienser som ingefær, hvitløk eller chili for å gi sausen en krydret vri.

Denne sausen kan brukes på flere måter. I klassisk fransk matlaging er appelsinsaus ofte servert med kylling eller and, en rett kjent som «Canard à l’orange» eller «Poulet à l’orange». Det gir et friskt og fruktig alternativ til de mer tradisjonelle sausene. I asiatisk mat kan sødme og syrlighet av appelsinsaus brukes til å balansere sterkere smaker, spesielt i stekt kjøtt eller vegetarrettene. Dessuten kan du prøve å bruke appelsinsaus som en dressing for salater, eller som en eksotisk smakstilsetning for alle sorters desserter.

Selv om appelsinsaus er lett å lage hjemme, er det flere merker tilgjengelige i supermarkedet for enkelhets skyld. Men det er alltid best å lage sausen fra bunnen av for å gi rettene dine den mest autentiske og ferske smaken.

Appelsinsaus er et spennende tillegg til ethvert kjøkken, og er en utrolig fleksibel saus som kan forvandle enkle retter til kulinariske mesterverk. Uansett om du velger å bruke den som en marinade, dressing eller enda en dessertsaus, gir denne lyse og smakfulle sausen et herlig pust av friskhet til ethvert måltid.