Ingredienser

800 g rødspettefilet
1/2 ss korianderfrø
4 bok choy (eller 1 halv kinakål)
Saft og revet skall av 1 lime
2 fedd hvitløk
1 dl soyasaus
2 ss søt soyasaus
1 ts sukker
1 dl soyaolje
50 g finhakket ingefær
1 dl vann
1 granateple (kan sløyfes)

Tilberedning

Del fileten i serveringsstykker og gni dem inn med korianderfrø, salt og pepper. Stek fisken i litt olje.

Fres skivet hvitløk og ingefær i olje. Tilsett mesteparten av limesaften, soyasausene, olje og vann. La sausen surre litt og smak til med sukker og evt mer av limesaften.

Del bok choy i båter (kinakål strimles). Anrett på tallerkener, hell sausen over og legg fisken på toppen. Strø litt revet limeskall på toppen og evt noen frø fra et granateple.

Mer om: Asiatisk rødspette

Asiatisk rødspette, spesifikt kjent som ‘Pseudopleuronectes yokohamae’, er en art av flatfisk som hovedsakelig finnes i Nordvest Stillehavet. Denne unike fisken er populær blant kommersielle fiskere og beundret av sjømatelskere, gitt dens smakfulle kjøtt og karakteristiske utseende.

Pseudopleuronectes yokohamae er registrert opptil en maksimumlengde på rundt 50cm, men den gjennomsnittlige lengden er vanligvis mellom 25-30cm. De har en elliptisk kropp med to sider: mørk og hvit. Den mørke siden er gjenkjennelig med rødlige flekker, derav navnet rødspette.

Disse fiskene lever hovedsakelig på sandy og mudder-bunn, hvor de kan begrave seg for å skjule seg for rovdyr, eller for å overraske potensielle byttedyr. De spiser en rekke mat, som inkluderer små fisk, reker, og bunndyr. Det er kjent at de er mest aktive i skumring, når det er lettere å snike seg innpå byttedyrene.

Asiatisk rødspette er kjent for sin unike reproduksjonsmetode, som kalles «lek». Hannene samles for å tiltrekke hunnene med kraftige vibrasjoner fra sidene av kroppene sine, ligner en form for «sang». Når han tiltrekker en hunn, vil eggene deres befruktes og slippes ned i vannet.

Det blir gjort mye forskning på asiatisk rødspette, spesielt omkring emner som oppdrett og beskyttelse. Takket være forskernes dedikasjon, er vi i stand til å lære mer om denne viktige arten og ta skritt mot å sikre deres fremtid. Håndteringen av denne arten er av stor betydning som en følge av dens betydning både for biologisk mangfold og kommersiell fiskeindustri.