Ingredienser
1 pk. nudler 20 stk. friske blåskjell 12 stk. kokte scampi 2 ss hakket frisk koriander Limedressing: 2 ts revet frisk ingefær 1 båt. presset hvitløk 1 ss honning 1 dl druekjerneolje 2 ss støtt frisk koriander Saft og revet skall av 2 lime
Tilberedning
Fremgangsmåte: Kok nudler etter anvisning på pakken, la de renne av og avkjøles. Bland sammen dressingen og smak til. Legg nudler på et fat og fordel skalldyrene på dette. Slå over dressingen, og server med frisk koriander og limebåter. Om du ønsker kan krabbe brukes i stedet for blåskjell og scampi. Kokte strimler av gulrot og purreløk er også godt til. Det samme med sesamchips som lages av filodeig som pensles med sammenpiskede egg. Strø på sesamfrø og salt og stek i ovn på 180 grader i ca. 10 min. Avkjøl på rist og server til.

Mer om Asiatisk sjømatmiddag

Asiatisk sjømatmiddag er et spennende og næringsrikt måltid som legger vekt på ferske, høykvalitets ingredienser og variert tekstur. Det er også spesielt kjent for dets delikate balanse mellom forskjellige smaker – søtt, salt, surt, krydret og bittert. Men det mangfoldige landskapet av asiatisk matkultur gir mer enn bare disse kjente egenskapene. Her skal vi dykke dypere inn i denne kulinariske verdenen for å oppdage visse interessante aspekter ved asiatisk sjømatmiddag.

Asiatisk sjømatmiddag er aldri fullstendig uten fiskeretter. I Kina, for eksempel, er det en skikk å servere en hel fisk under feiringen av det kinesiske nyåret som et symbol på overflod. Fisken blir vanligvis dampet og deretter krydret med sojasaus, riseddik, ingefær og hvitløk. Et annet populært sjømatrett er Sushi i Japan. Sushi er en kombinasjon av eddik ris og fersk fisk som laks, tunfisk og ål. Til tross for den tilsynelatende enkelheten i retten, tar det å mestre kunsten å lage sushi mange års praksis.

Skalldyr er også en integrert del av en asiatisk sjømatmiddag. I Thailand, for eksempel, er Tom Yum Goong, en krydret og sur suppe med reker, en must-prøv rett. Koreanske måltider inkluderer ofte Haemul Pajeon, en sjømat- og grønnsakspannekake. I Filippinene er det populært med retter basert på reker, blåskjell og krabbe, som ofte tilberedes med kokosmelk og krydder.

Det å lage en autentisk asiatisk sjømatmiddag krever også en kunnskap om riktig bruk av forskjellige krydder og sauser. For eksempel kan miso suppe, en tradisjonell japansk suppe laget med soyabønnepaste, kombineres med sjømat som reker eller blåskjell for å skape en følelse av umami. Vietnam er kjent for sin fiskesaus, mens Thailand er kjent for sin bruk av sterke og aromatiske urter som sitrongress og koriander i sjømatbaserte retter.

Alt i alt gir en asiatisk sjømatmiddag en fantastisk mulighet til å oppleve det rike og varierte landskapet av asiatisk kulinarisk kunst. Fra dampekokeren til gryta, fra sauspannen til grillen, hver teknikk og ingrediens brukt gir sitt eget unike bidrag for å skape et minneverdig måltid. Men kanskje det viktigste av alt, det serverer mer enn bare mat; det gir en dypere forståelse og forbindelse til de forskjellige asiatisk kulturene og deres rike tradisjoner og historie.

En asiatisk sjømatmiddag er mer enn et måltid; det er en opplevelse, det er en reise til hjertet av Asia – hjem til noen av de mest unike og komplementære kombinasjonene av smaker som finnes noe sted på jorden. Så den neste gangen du sitter ned for et sjømatmåltid, husk å se utover det deilige måltidet foran deg og se på historien og kulturen som har gjort måltidet mulig.