Solanum melongena

 

Aubergine kalles også eggplante og eggfrukt og hører sammen med tomat, paprika og potet til nattskyggefamilien ( Solanaceae ).

Planten kommer sannsynligvis opprinnelig fra India eller Kina hvor man enda kan finne villformer. Til det sørlige Europa menes den innført på 1700-tallet. I Norge har den vært kjent i mange år, men det er først i de siste 20-25 årene den er blitt populær i husholdningen.

Planten er en ettårig, kraftig plante som ofte er tornete og den kan i drivhus bli flere meter lang mot normalt ca. 1,5 m i  friluft. Fruktene utvikles uten at det trenges en befruktning og de kan høstes på en hvilket som helst tidspunkt innen modning. Blir auberginer modne blir fruktkjøttet seigt og kjedelig. Fruktene finnes i et utall av former og farger. Runde, langovale og hvite, røde, gule blå, Fiolette til nesten svart. Det er de langovale, mørkfiolette som er de mest vanlige.

Aubergine dyrkes yrkesmessig bare svært lite i Noreg, men sees ofte i små hagedrivhus.

Betydning i kosten
Auberginer hører til de moderat energiholdige grønnsakene. De er rike på mineralet kalium.

Aubergine, rå
Energi pr. 100g Innhold pr. 100g Energifordeling %
87 k
20.9 kcal
Protein 0.9g
Karbohydrat 4g
Fett 0.1g
Protein 17.6 %
Karbohydrat 78 %
Fett 4 %

Typiske feil
Uttørking, råteflekker, overflatefeil, kjøleskader (skjolder på overflaten, bronsering og brunfarging)

Oppbevaring og holdbarhet
Auberginer oppbevares best ved 8-10°C og 90-95 % relativ fuktighet hvor de uemballerte kan holde seg i 10-14 dager og emballerte i 8-10 dager. Ved 20°C og 60 % relativ fuktighet kan auberginer holde seg i 5-6 dager. Aubergin er dessuten ikke egnet til frysning.