Lag bacalao på påskefjellet

Skal du på hyttetur med begrenset plass i sekken, men mange rundt bordet? Ta med klippfisk!

For mer enn 300 år siden gikk det første skipet med norsk klippfisk ut av landet. Siden har portugisere og framfor alt brasilianere kjøpt, tilberedt og elsket norsk klippfisk. Påsken er det absolutte høydepunktet for den suksessfulle eksportartikkelen. Nå har nordmenn endelig tatt tradisjonen og råvaren hjem, og selv fått smaken på det som omtales som havets egen spekeskinke.

Lett i sekken
De norske påsketradisjonene med ski, fjell og hytte som sentrale ingredienser er nemlig gode grunner til gjøre som brasilianere og portugisere. Tørket klippfisk er lett i sekken og en enkel råvare å oppbevare på steder uten de beste kjølemulighetene. Ferdig utvannet metter den mange, og en stor gryte bacalao er noe av den enkleste festmaten du kan lage til mange. Du kan til og med kombinere det med en skitur eller timer i solveggen – mens klippfisk, løk, poteter og paprika putrer i gryta. Og kanskje best av alt: Færre gryter gir mindre oppvask!

Moderne tradisjon
Klippfiskens suksess hviler først og fremst på smaken, men markedssjef for Norge Marit Stagrum Ottem i Norges sjømatråd tror også norske kjøkkentrender løfter den. Nordmenn vil både være innovative og følge de nyeste trendene noe, men samtidig ta vare på tradisjonelle råvarer og lage mat med historie.

– Klippfisken kombinerer begge disse ønskene. Det er en råvare med flere hundre års historie, og den er sterkt forbundet med norsk kystkultur. Samtidig er den eksotisk å bruke i matlaging, og variasjonene av klippfisk er nesten uendelige, sier Marit Stagrum Ottem.

Fakta om klippfisk:
• Foredlingsmetoden kom til Norge rundt 1640. Hollenderen Jappe Ippes ble i 1691 den første som fikk kongelig privilegium til å produsere og eksportere klippfisk fra Norge.
• Navnet klippfisk kommer av at man inntil 1960-tallet tørket fisken på klippene langs kysten av Norge. I dag foregår produksjonen innendørs.
• Den viktigste forskjellen på klippfisk og tørrfisk er at klippfisk er saltet før tørking, mens tørrfisken bare er tørket.
• Brasil er det landet i verden som spiser mest klippfisk.