Ingredienser
2 egg 5-6 tynne baconskiver
Tilberedning
Varm stekepannen langsomt. Den må ikke være for varm. Legg baconskivene i pannen. Stek dem gylne, men ikke for sprø, på begge sider. Man får best resultat hvis man stadig vender på baconskivene. Ta baconskivene ut og legg dem på en varm tallerken. Slå eggene opp i baconfettet i pannen, skru varmen litt opp og la eggehvitene akkurat bli stiv. Flytt så straks eggene over på bacon-tallerkenen. Blir de liggende for lenge i pannen stivner også plommene og hvitene blir seige. Bacon og egg serveres også som bacon og scrambled eggs, dvs eggerøre. I dette tilfellet pisker man først eggene og tilsetter evt 1 ss kaldt vann før man har dem i baconfettet i pannen. Vend og flytt på eggemassen etter hvert som den blir stiv. Eggerøren serveres helst en anelse fuktig og blank på overflaten.

Mer om Bacon and eggs

Bacon og egg er et matrett kjent over hele verden, inkludert i Norge. Selv om mange ser det som en typisk amerikansk frokost, er dens opprinnelse egentlig mer europeisk. Hver nasjon legger til sitt eget veistykke, og i Norge er det ikke uvanlig å se et snev av ost eller hakket purre sammen med baconet og eggene.

Bacon og egg kan stekes, kokes eller tilberedes i ovnen, hver metode gir unike smaker og teksturer. Når man steker bacon, dannes det en knasende skorpe rundt det saftige kjøttet, noe som gir en smaksprøve av det salte, rikelig tilfredsstillende kjøttet. Egg, derimot, kan være myke eller harde, alt etter tilberedningsmetode. Stekte egg har en lett brunet skorpe, men bevarer et køyelt senter, mens kokte egg kan være så faste eller så runnende som man foretrekker.

Et interessant faktum om bacon er at det kommer fra en del av grisen kalt siden. Ikke alle sider er laget like, og kvaliteten kan variere avhengig av grisenes diett og livsbetingelser. På den annen side er egg en kraftpakke av næringsstoffer. Et enkelt egg inneholder proteiner, vitaminer og mineraler som er essensielle for menneskekroppen. Det er også en av de få naturlige matkildene til vitamin D.

Begge disse matvarene kan også være med på å styrke immunforsvaret. Bacon er rik på protein og essensielle fettsyrer, som er viktig for muskelbygging og vedlikehold. Egg er en utmerket kilde til aminosyrer, som er kroppens byggesteiner. De inneholder også vitamin B12, noe som er kjent for å bidra til å styrke immunforsvaret. Hvis du noen gang har følt deg mer energisk etter en frokost med bacon og egg, kan dette være grunnen!

Selv om bacon og egg er deilig på egen hånd, er det de mange variasjonene som virkelig gjør denne retten allsidig. Man kan oppleve spenningen ved å eksperimentere med forskjellige måter å tilberede på, som å koke eggene i baconjuicen, eller steke baconet i eggeblomme. Man kan også velge å legge til ekstra ingredienser som urter og krydder for å gi retten et personlig preg.

Det er ingen tvil om at bacon og egg er en populær rett, både til frokost og til lunsj. Deres blanding av proteiner, fett og deilige smaker gjør dem til et perfekt start på dagen. De har også en rik historie, og har blitt en integrert del av mange kulturer rundt om i verden. Til tross for deres enkelhet, har bacon og egg en dyp smaksprofil som gir smaksløkene noe å glede seg over.