Blåskjell i karri

Ingredienser
4 personer: 1,5 kg klargjorte blåskjell 1 ts karripulver 1 gul paprika 1/2 rød chili 2 appelsiner
Tilberedning
Press saften av en appelsin og damp blåskjellene i den til de åpner seg. Ta ut skjellene og plukk dem ut av skallene. Ha finkuttet paprika, chili og karri i kraften. La kraften surre litt og legg skjellmaten tilbake i kraften. Varm opp, men unngå ytterligere koking. Skrell den andre appelsinen, fjern stein og hinner og skjær pene fileter av appelsinkjøttet. Disse brukes til pynt.

Mer om Blåskjell i karri

Blåskjell i karri er en deilig kombinasjon mellom sjøens skatter og det østlige krydderiets varme. Tradisjonelt er blåskjell mest kjent fra fransk moules marinières, men den skandinaviske trenden med å blande råvarer fra våre kalde farvann med spennende smaker fra hele verden har gitt oss en ny måte å nyte disse deilige skjellene på.

Å lage blåskjell i karri er enklere enn det høres ut. Blåskjell skal renses grundig først, da de kan inneholde både sand og småkryp. Skjellene skal være stengt når de går i gryten. Hvis de ikke lukker seg når du banker på dem, er de døde og bør kastes. Når alle skjell er klar, er det bare å begynne å lage sausen.

Sausen til blåskjell i karri er egentlig ganske enkel. Du begynner med å steke løk og hvitløk i olje, før du tilsetter gurkemeie, karri, kajennepepper og paprika. Dette skal frese sammen til en dekkende pasta. Deretter tilsettes en boks med kokosmelk, og blandingen får koke opp. Når sausen er klar, legges blåskjellene i gryten for en rask 5-minutters koketid.

Blåskjellene vil åpne seg raskt når de kokes, og det er viktig å se etter at alle har åpnet seg før servering. Noen ganger kan man finde et sta skjell som nekter å åpne seg, og disse bør også kastes. Skjell som ikke åpner seg under koketiden kan være døde, og er derfor ikke trygge å spise. Når alle skjellene er åpne og klare, er det bare å helles over i dype tallerkner og nytes med en gang.

Å lage blåskjell i karri er en fin måte å prøve noe nytt med en tradisjonell råvare. Med sin rike og pikante smak er denne retten perfekt for en kald vinterkveld, men den kan også serveres året rundt. Skjellene kan være litt kinkige å håndtere, men med litt tålmodighet og forsiktighet kan du skape en fantastisk rett som vil imponere gjestene dine.

Endelig, og vel så viktig, er blåskjell en bærekraftig sjømatkilde. De vokser raskt og bidrar til å rense havet for nitrogen, fosfor og andre næringsstoffer. Blåskjell i karri er altså ikke bare en kulinarisk nytelse, men også et valg som støtter et bærekraftig og miljøvennlig kosthold. Så båt ut mot nærmeste fjord, og hent denne nordiske skatten opp av havet i dag.

Legg igjen en kommentar