Ingredienser
1 lite blomkålhode 400 g gjørsfilet 1 bunt gressløk 1/2 dl soyaolje 4 dl fløte 4 dl vann 1 ss smør Salt og pepper Saltstenger (pynt, kan sløyfes): 20 g eggehvite (litt mindre enn én hel) 25 g mel 2 ts salt
Tilberedning
Blomkålsuppe: Rens blomkålen og del den i pene buketter. Ta vare på alt som skjæres bort. Legg avskjæret i en kjele og fres det i smør i 1 – 2 minutter. Tilsett fløte og vann og la det koke i 30 minutter. Sil og smak til med salt og pepper. Legg blomkålbukettene oppi 4 – 5 minutter før servering, så de blir gjennomvarme. Fisk: Stek gjørsen i glovarm panne med skinnsiden ned i 2 minutter. Vend og stek den andre siden tilsvarende. Saltstenger: Bland mel, eggehvite og salt godt, Bruk en liten sprøytepose og lag stenger på bakepapir. Stek stengene ved 180°C til de er gylne, 3 – 4 minutter. Krydderolje: Kjør gressløk og olivenolje glatt med hurtigmikser (full fart i 5 – 6 minutter). Servering: Fordel blomkålbuketter på suppetallerkener. Kjør suppen med hurtigmikser til den skummer. Hell suppe over bukettene og gjørs på toppen. Pynt med striper av krydderolje og saltstenger.

Mer om Blomkålsuppe med gjørs

Blomkålsuppe med gjørs er et uvanlig, men velsmakende alternativ til de typiske fiskesuppene, og byr på en herlig blanding av hav- og jordbrukssmak. For de som ønsker å prøve noe nytt, eller for de som allerede elsker denne retten, her er litt mer informasjon.

Gjørs er en type ferskvannsfisk som egner seg godt til matlaging. Den har et fast, hvitt kjøtt som holder seg godt sammen under koking og gir dermed en behagelig tekstur når den konsumeres. Ofte oppdrettes gjørs i innsjøene rundt Norden, og nettverket av lokale fiskere sikrer at denne fisken forblir tilgjengelig for de som ønsker å inkludere den i sine kulinariske opplevelser.

Blomkål, på den annen side, er en cruciferous grønnsak høyt elsket for sin allsidige bruk i matlagingen. Blomkålen gir en kremaktig, fyldig base til suppen når den kokes og pureres, og tilfører også viktige næringsstoffer som vitamin C, K og B6, samt kostfiber. Den delikate, nesten nøttaktige smaken av blomkål lar fisken skinne gjennom, noe som fremhever smaken av gjørsen.

En annen fordel med blomkålsuppe med gjørs er den relative enkelheten av å lage den. Selv om det er en utsøkt rett, er forberedelsene ikke for tidkrevende eller komplekse, noe som gjør den egnet for hverdagsmiddager så vel som spesielle anledninger. Teknikken involverer i hovedsak å koke blomkålen til den er myk, deretter purere den til en glatt suppe. Gjørsen tilsettes deretter og kokes til den er fullstendig stekt. Mange kokker anbefaler å tilsette litt fløte for ekstra kremhet, men for de som foretrekker en lettere versjon, kan denne ingrediensen utelates.

Til slutt, ikke glem hvor anpassbar denne retten kan være. Selv om kombinasjonen av blomkål og gjørs er sentral, kan tillegg av andre urter, krydder eller grønnsaker virkelig heve dette måltidet og tilpasse det til din egen smak. Dill, persille, løk og hvitløk er alle velprøvde tillegg, men ikke vær redd for å eksperimentere og finne din egen favorittkombinasjon.

Dermed tilbyr blomkålsuppe med gjørs en spennende blanding av landets og havets godhet, pakket inn i en kremet, næringsrik og velsmakende rett. Dens enkelhet sammen med dens evne til å tilpasses, gjør det til en verdig tillegg til enhver matelskeres repertoar.