Ingredienser:
br>ca 1/2 løk, finhakket
noen skiver bacon, finhakket
(Evt et eller to fedd hvitløk, finhakket)
Sånn ca 1/2 – 3/4 kg oksekjøtt (kan være så fint kjøtt som mørbrad eller flatbiff, men også rundbiff), skjær i litt store terninger, sånn omtrent 2-3 cm
8 – 10 friske champignons, evt skåret i 2 eller 4
8 – 10 skrelte småløk (Legg i kokende vann for å gjøre skrellingen lettere, omtrent som når man flår tomater)
ca 2 dl vann og 1 – 2 buljongterninger (etter størrelsen, og så smaker man til etter hvert)
ca 4 dl rødvin
pepper, paprikapulver, timian, laurbærblad
(Evt: Noen gulrøtter i skiver eller terninger)
(Evt stangselleri, oppskåret)
Fremgangsmåte:
br>Surr (i kasserolle av aluminium eller emaljert) hakket bacon og løk, evt hakket hvitløk. Stek kjøttet fort i stekepanne, ha i gryten. (NB: Aldri vin i jerngryte!!! Blir helt feil i smaken!!)
Ha på buljong + vann, vin og krydder, også gulrot og selleri hvis du skal ha det i. (NB: Ikke salt! Baconet og buljongen er salt – vent med salting til den er prøvesmakt eller ligger på tallerkenen, ellers kan du ødelegge maten.)
Fres de skrelte løkene på stekepanne, deretter også soppen, og ha det i gryten.(ha på mer vann hvis nødvendig)
– Putrer 1 1/2 – 2 timer.
– Du kan jevne sausen litt hvis du har remedier eller samvittighet til det.
Serveres vanligvis med ris eller potetmos, men jeg bruker en blomkål-brokkoli-selleri-mos. (Hvitløk hvis jeg har hvitløk i maten)