Ingredienser:

4 personer
1 kg benfritt oksekjøtt
smør og olivenolje til steking
1 gul løk
1 bit sellerirot
2 gulrøtter
1 ss hvetemel
2 fedd hvitløk
1 flaske rødvin
1 ts timian (tørket
1 laurbærblad
1 middels purreløk
1 ss tomatpuré
3 ts soyasaus
1 hglettsaltet sidefleskt
salt
nykvernet hvit pepper
10 småløk/stjerneløk
100 g ferske champinjoner
1 ss arrowrot (eller litt hvetemel)
litt frisk timian (hvis du har)

Tilbehør: poteter og/eller landbrød

Tilberedning:

Skjær kjøttet i store terninger, 3 – 4 cm. (De krymper i kokingen så ikke skjær for smått opp!) Hvis kjøttet nettopp er tatt ut av kjøleskapet, la de få temperere seg. (Hvis man steker kaldt kjøtt i en varm stekepanne vil mye av kjøttsaften renne ut og kjøttet bli tørt).

Kjøttet brunes i en gryte (gjerne litt av gangen for å unngå at gryten blir for kald og kjøttet da vil koke istedet for å brunes) i en blanding av smør og olje sammen med løk, gulrot og selleri som er skåret i biter. Brun terningene på alle sider og når kjøttet begynner å få litt farge så strø over litt hvetemel og tilsett knust hvitløk.

Rør godt i et par minutter minutt til, og hell på rødvinen så det dekker kjøttet. Ha i tørket timian, purre i biter, tomatpure, laurbærbladet og halvparten av flesket skåret i terninger. Ha i litt salt og kvern over hvit pepper (eller knus et par pepperkorn i en morter og ha i).

Legg lokk på gryten og la gryten trekke på platen til kjøttet er mørt, pass på at det ikke koker.Trekketiden avhenger av hvor mørt kjøttet er i utgangspunktet så lag gryten i god tid hvis du skal ha gjester. Den kan med hell lages dagen før og varmes.

Rens de små løkene og skjær champignongene i 4. Brun løk og champignonen. Ha halvparten av sopp og løk i gryten og legg resten til siden. La gryten trekke videre i ca. 10 minutter. Hvis det legger seg mye fett på toppen av gryten, kan du fjerne noe av dette.

Jevning

Hvis sausen er tynn, så rør ut et par teskjeer arrowrot i vann og jevn sausen, la den få et oppkok. (Arrowrot kjøpes på krydderglass, og er mel laget av kassavarot. Har du ikke arrowrot kan du bruke litt hvetemelsjevning – en ss eller to med hvetemel ristet ut i vann , men da må du jevne gryten tidligere, gryten må småkoke minst 6 – 7 minuter for å fjerne den rå melsmaken.)

Servering

Server fra gryten med gode kokte poteter til, og/eller godt godt landbrød. Ved serveringen strøs resten av champignonen, baconet og småløken på toppen v gryten og det pyntes gjerne med noen kvister frisk timian.