Ingredienser
1 kg Kjøttdeig stekes sammen med 2 store løk og et par gulrøtter hakket i små terninger. Hell over 4 bokser tomater o g1 liten boks med tomatpure. Så lar du dette putre forsiktig i 2 timer. Deretter tar du en stang stangselleri og kutter i smått og har opp i. ta litt salt og nykvernet pepper. hell på 4 ss melk og gjenre et par spiseskjeer hvitvin hvis du har, men det er ikke nødvendig. La det putre forsiktig i 2 timer til. Vola, verden beste kjøttsaus.
Tilberedning
Jeg putter aldri hverken oregano, basilikum eller hvitløk i denne, men det kan jo serveres ved siden av. Husk å smak den til med salt og pepper. ja, det går an å bruke hvetemel, men jeg foretrekker durumhvete, dette fås kjøpt bla, på ICA

Mer om Bologne saus

Bolognesesaus, eller bare Bolognese, er en rik, tykk og kraftig kjøttbasert saus. Den har fått navnet sitt fra byen Bologna i Nord-Italia, hvor den mener å oppstå. I dag er den viden kjent og elsket over hele verden.

En nøkkelkomponent i Bolognesesaus er det malte kjøttet, oftest svinekjøtt og/eller biff. Andre vesentlige ingredienser inkluderer tomater, løk, gulrøtter og selleri. Det er noen forskjeller mellom autentiske oppskrifter og de vi ofte ser i dagens moderne kjøkken. Selv om de fleste i dag lager Bolognese med hermetiske tomater eller tomatpuré, er det mange italienere som sverger til ferske tomater.

Noe som er verdt å merke seg om Bolognesesaus er at den opprinnelig ble servert med tagliatelle – en type bred, flathåret pasta – istedenfor spaghetti. I stedet for å bruke den som en saus, ble Bolognese brukt som en slags krydder eller dressing oppå pastaen. Det ble derimot etter hvert populært å blande sausen med pastaen og dermed ble «spaghetti Bolognese» født.

Bolognesesaus er ganske tidkrevende å lage i sin originale form. Saucen koker sakte på lav varme i en lang tid, noen ganger opptil fire eller fem timer. Dette gir kjøttet tid til å utvikle en rik, dyp smak. Mange oppskrifter foreslår at du steker kjøttet først for å få en deilig, karamellisert finish før du langsomt tilsetter de resterende ingrediensene.

Bolognesesausen har en stolt historie i Italia. Den første kjente oppskriften stammer tilbake til 1891, publisert av en mann fra Bologna som het Pellegrino Artusi. Oppskriften hans, senere publisert i en kokebok, ble raskt populær i hele Italia. Bolognesesausen har fortsatt en sterk tilstedeværelse i det italienske kjøkkenet og er en nøkkelkomponent i mange italienske retter, inkludert lasagne.

Samlet sett er Bolognesesaus en utrolig allsidig og populær saus. Den gir rom for å være kreativ og kan tilpasses etter personlige smaker. Det er en del av sin sjarm og popularitet, og også grunnen til at den har en så bred appell. Uansett om sausen er hjemmelaget eller kjøpt ferdig i butikken, vil en velbalansert Bolognesesaus alltid skape glede på middagsbordet.